Billy en Paul reizen rond de wereld

Billy Buyse en haar vriend Paul Van Heuven
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Je job opzeggen, je huis verhuren, je boeltje pakken en vier maanden de wereld rondtrekken. Je kan erover fantaseren maar voor Billy Buyse en haar vriend Paul Van Heuven wordt die droom realiteit. Donderdag stapten ze samen op het vliegtuig voor een reis van 16 uur naar China. Vandaar gaat de tocht naar Kazachstan, Tajikistan, Kirgistan, Oezbekistan, Turkmenistan en zelfs Iran Met hun reis wil het koppel Kom op tegen Kanker steunen.

Billy Buyse (26) en Paul Van Heuven (28) kennen elkaar al hun halve leven en vormen sinds 2015 een koppel. Reizen heeft hen altijd in het bloed gezeten. Samen ontdekten ze al de halve wereld.

“Ook deze zomer hadden we weer goed volgepland met exotische bestemmingen”, vertelt Paul. “Zo gingen we bijvoorbeeld naar de Filipijnen en naar Lapland. Telkens voor twee of drie weken, zoals normale mensen (lacht).”

“We houden eigenlijk vooral van de woestijn”, vult zijn vriendin Billy aan. “Jordanië bijvoorbeeld vind ik prachtig, maar daar is het in de zomer veel te warm. Er waren dan ook niet meteen concrete plannen om nog meer te reizen.” Althans dat dacht ze. “We wonen in een appartementje op de Grote Markt in Kortrijk. Een tijdje geleden hadden we een bod uitgebracht op een huis, dat uiteindelijk niet aanvaard werd. Toen waren we beginnen fantaseren over een langere reis. Maar ik had nooit gedacht dat we het ook echt zouden doen.”

Gepakt en gezakt

“Ik wel hoor”, lacht haar vriend. Het was dan ook Paul die op de laatste dag van de Kortrijkse Sinksenfeesten belde naar zijn vriendin dat ze naar huis moest komen. Ze zouden een degelijke reis gaan boeken. “Dat hebben we die nacht meteen ook gedaan, het is later pas doorgedrongen dat ik dat aan mijn baas en mijn ouders zou moeten vertellen”, lacht Billy.

“Ik heb haar meteen aangemoedigd om dat ook effectief te doen”, vervolgt haar vriend. “Want ik wist dat ze anders wel eens koude voeten zou kunnen krijgen.”

“Bij mijn ouders zijn er een paar traantjes gevloeid, al gunnen ze het mij van harte”, weet Billy. “Mijn baas was vooral jaloers denk ik (lacht).” Billy was tot voor kort medewerker bij SP.A. “Al moet ik toegeven dat ik mij na het succes van Vlaams Belang van de afgelopen verkiezingen afgevraagd heb of politiek wel de manier is om de wereld te veranderen. Misschien ga ik na onze terugkomst wel iets heel anders doen.”

Paul werkt als financieel adviseur in Gent en nam loopbaanonderbreking. Voor hun appartement vond het koppel al een huurster. “Die is gelukkig verzot op katten. Ze beloofde voor onze kat Dinosaurus te zorgen. Die gaan we wel missen”, klinkt het.

Gepakt en gezakt vertrokken de twee donderdag op de luchthaven van Zaventem. Hun eerste stop is China, waar ze vooral het platteland en de bergen willen verkennen.

“We zijn van plan om grotendeels in jeugdherbergen te slapen, maar hebben ook ons tentje bij”, vertelt Billy. “We zullen hoofdzakelijk gebruik maken van het openbaar vervoer. Dure hotels staan niet op de planning.”

“Of ja, eentje per maand misschien”, vult haar vriend lachend aan. “We zijn niet van plan om ergens lang te blijven. We zijn vooral op doortocht, al zullen we wel proberen om het rustiger aan te doen dan anders. Dat wordt een uitdaging, want meestal proberen we zo veel mogelijk activiteiten in onze vakantie te proppen.”

“Niet dat we op zoek gaan naar innerlijke rust of zo hoor”, grapt Paul. “Billy zal waarschijnlijk het werken niet kunnen laten. Maar dan leg ik mij in een hangmat met een cocktail (lacht).”

“Ik hoop vooral veel bij te leren, mooie dingen te zien en er eens volledig uit te zijn”, aldus zijn vriendin. Een echte planning hebben de twee niet. “Al moeten we sowieso naar Kazachstan. Mijn broer Robbert is een enorme fan van Borat en wil per se een vlag uit zijn land van herkomst”, lacht Billy. “Uiteindelijk hopen we ook de Kaspische Zee te kunnen oversteken per boot.”

Vier maanden van huis

Vier maanden van huis zijn, is lang, zal heimwee de kop opsteken? “Zo lang Paul bij mij is denk ik van niet.” Die uitspraak levert Billy een langgerekte “Oooooh”, op van haar vriend. “Al zal ik het waarschijnlijk wel moeilijk krijgen als mijn schoonzus bevalt. Ze is nu hoogzwanger en ik word meter van haar kindje. Updates van het thuisfront zullen vooral dan heel welkom zijn.”

Eind december, tijdens de Warmste Week, keert het koppel terug naar ons land. “Mijn zus, die in Australië woont, komt dan speciaal naar België om te trouwen, dus dat kunnen we niet missen”, verduidelijkt Billy. “Zij schenkt al haar trouwcadeau ‘s aan het goede doel. Daarom willen ook wij iets bijdragen met onze reis. Wat dat precies zal zijn, weten we nog niet. Maar de opbrengst zal in elk geval naar Kom op tegen Kanker gaan”, besluit ze.

Billy houdt voor www.kw.be speciaal een blog bij. Die kunt u hier volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier