Bike Chicks verkopen wijn om fietstocht tegen kanker te financieren: “Drink je niet zat, maar hef het glas en help ons”

De Bike Chicks die fietsen voor Think Pink: Sigrid Pattyn, Séverine Maiheu en Linsey Dosquet. © Kurt De Schuytener
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Vrouwelijke wielertoeristen, het is meer dan een rage. Vrouwen klimmen massaal de koersfiets op. Het is gezond en je komt nog eens ergens. En als je het, zoals de Bike Chicks, doet om geld op te halen voor Think Pink en het onderzoek rond borstkanker, zijn er nog meer vrouwen wiens gezondheid erbij wint. Het West-Vlaamse trio rijdt in september van Amsterdam naar Brussel. Ze verkopen cava en wijn om hun tocht te sponsoren. Hoe vlugger ze zijn uitverkocht, des te sneller kunnen ze aan de conditie werken.

Het idee groeide tussen pot en pint. Sigrid Pattyn uit Beitem had een koersfiets en de Wevelgemse Linsey Dosquet was een fervent sportster. “Ik had een collega op het werk horen praten over hoe ze met Think Pink van Londen naar Gent zou fietsen. En zo dachten we: waarom zouden wij dat ook niet eens wagen? Maar die tocht bleek volzet, dus gingen we voor een andere Think Pink-tocht, van Amsterdam naar Brussel.”

Westenwind

Een voormalige collega van de dames die bij het sociaal secretariaat Acerta werkte, wilde ook wel meedoen. “Ik ben helemaal geen sportster en had zelfs geen fiets toen ik toezegde”, lacht Séverine Mahieu uit Heestert. “Maar als ik drie glazen wijn op heb, zeg ik op alle vragen ja. Ik heb het beloofd, dus ik ga het doen. Des te meer omdat het wel voor een zeer goed doel is. Er is geen mens die de vreselijke kankerziekte niet op een gegeven moment ongemakkelijk dichtbij voelt komen.” Maar intussen werd die rittenvierdaagse al drie keer uitgesteld. Nu staat de vierdaagse tour gepland van woensdag 8 tot zondag 12 september.

Andere jaren zijn de plekken voor de Think Pink Classic ruim op voorhand volzet. Door corona en doordat de tocht intussen drie keer werd uitgesteld, zijn er nu nog 19 van de 80 plekken beschikbaar. “En nee, je hoeft geen getrainde fietser te zijn”, zegt Linsey. Ze hoopt alleen dat het weer wat meevalt. “Blijkbaar waait de wind hier in de streek nogal vaak uit het westen, en dat zou betekenen dat we nogal wat tegenwind zullen hebben.” Of ze al in waaier kunnen rijden? Séverine maakt het gebaar alsof ze zo’n ding vasthoudt waarmee je voor je gezicht wappert tegen de warmte. Nee, ze hebben nog een weg te gaan.

Geen kippenfestijn, wel wijn

Iedere deelnemer betaalt 375 euro om te mogen deelnemen. “Daar krijg je heel wat voor terug”, legt Linsey uit. “Trainingsschema’s , sportmassages, fietsherstel, bevoorrading, overnachting, catering onderweg en een Think Pink-wielertrui.” Dat truitje hebben ze intussen ontvangen. En zoals op een echte ploegvoorstelling willen ze het wel eens laten zien. Maar er komt ook een eigen uitrusting van de Bike Chicks. In turquoise, donkergroen en met een streepje zwart. Zonder sponsors op het truitje. Die hadden er anders niet op misstaan, gezien iedere deelnemer alvorens te starten 750 euro fondsen dient te werven voor het Smart fonds, dat wetenschappelijk onderzoek rond borstkanker financiert. “Ook de acties waarvoor we de voorbije maanden sponsors wilden aantrekken, dienden we te schrappen. We wilden eigenlijk een kippenfestijn organiseren,” – kippen, chicks, knipoogt ze – “maar ook dat kon niet doorgaan. We hebben dan maar een koekjesverkoop georganiseerd”, aldus nog Linsey.

Ik hoop vooral dat al onze moeite iets oplevert voor het onderzoek

Maar 3 maal 750 is 2250 euro en zo’n bedrag haal je niet op een paar dagen binnen. Bovendien mag het gerust wat meer zijn. “We merken dat mensen makkelijk hun portemonnee bovenhalen als ze horen dat de opbrengst naar kankeronderzoek gaat. Begrijpelijk, dat was ook de reden waarom wij zo makkelijk toezegden om mee te doen”, zegt Séverine. Wijnhandel Herman uit Wevelgem draagt in ieder geval zijn steentje bij. Men stelde er een aantal heel behoorlijke wijnen aan een prijsje ter beschikking. Zo kunnen de dames die wijnen nog aan een interessante prijs doorverkopen en geld overhouden om de kas voor het Smart Fonds te spekken.

Gezonder leven

“Niet dat je je moet gaan bezatten om ons te steunen, maar af en toe een glaasje wijn, zal de gezondheid niet schaden”, aldus Sigrid. De dames zullen er alvast geen in de drankfles gieten tijdens de vierdaagse. “Al wil ik best wel een glaasje drinken na de rit”, aldus nog Sigrid. Séverine is geen sportster. Maar stiekem hoopt ze dat ze door de deelname aan de vierdaagse gezonder gaat leven. “Ik heb al een echte koersbroek gekocht en een fiets. Maar ik hoop vooral dat onze moeite iets oplevert voor het onderzoek. Want je staat daar dan toch wel even bij stil. Sporten om gezond te blijven. Als het kan helpen, waarom niet.”

Wil je de Bike Chicks vooruithelpen, hef dan het glas. Je betaalt 9,25 euro voor een fles Cava Pupitre of, nog interessanter, 52,5 euro per doos. Een fles witte (Baron B, Chardonnay), rode (Baron B, Merlot) of rosé wijn (Maison Virginie), allemaal uit de Langedoc-Rousillon, kost bij de Bike Chicks 7 euro en per doos betaal je 39 euro. Bestellen kan bij de Bike Chicks tot en met 31 juli door over te schrijven op BE40 7506 9494 7063 (met vermelding van naam).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten