Bijzondere plechtigheid in de OLV Nieuwkerke: Altaarsteen na 103 jaar terug

De kerkfabriek en VBS Nieuwkerke mochten een delegatie van de Anglicaanse parochie Grace Church on-the-Hill uit het Canadese Toronto ontvangen. Zij brachten een altaarsteen terug uit de vooroorlogse kerk van Nieuwkerke.

Leerlingen van VBS Nieuwkerke maakten Canadese vlaggetjes. We herkennen vooraan Reneé Vervaet, Nout Dewitte, Dieuwke De Mey en Lucy Lagache; achteraan Mika Reinartz, Hena Deberdt, Aaron Willequet en Gust Deberdt. © EF

Het verhaal gaat terug tot juli 1915. “De kerk van Nieuwkerke stond toen in brand”, weet Raymond Six te vertellen. “Er waren op dat moment heel wat Canadese soldaten aanwezig in het dorp. De aalmoezenier van de Canadese troepen kon één van de altaarstenen redden uit de brand. Hij nam die dan mee naar zijn thuishaven en bracht de altaarsteen onder in de kerk van Toronto. Door de brand werd de kerk volledig verwoest. De kerkdiensten werden gehouden in een hoeve in de Seulestraat. Later kwam er een noodkerk in wat toen de Bellestraat was.” De huidige kerk werd op 14 september 1925 ingewijd.

De altaarsteen krijgt ondertussen een mooie plaats in de kerk. Er komt ook een informatiebord om het verhaal van de altaarsteen permanent te duiden.

De plechtigheid werd opgeluisterd door de leerlingen van VBS Nieuwkerke. “De Canadese aanwezigheid in het dorp nu meer dan 100 jaar geleden werd duidelijk gemaakt in de lessen”, legt directrice Charlotte Gryson uit.

In de kerk werden liederen, waaronder het Belgisch volkslied gezongen. De kleuters en de leerlingen van het eerste en tweede leerjaar maakten Canadese vlaggetjes. Deze werden na de plechtigheid op het militair kerkhof van Nieuwkerke neergezet. (MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.