Bijzondere Oostendenaars leren handelaars hoe ze hun zaak toegankelijker kunnen maken

De Bijzondere Oostendenaars gingen in het kader van de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking langs bij Deweert Sport. © GL
Redactie KW

Vandaag is het de Internationale dag voor mensen met een Beperking. Voor de gelegenheid gingen de Bijzondere Oostendenaars, ambassadeurs van de stad die drempels willen wegwerken, op pad in het centrum. Ze bezochten er drie handelszaken en gaven tips om de toegankelijkheid te verbeteren. In Deweert Sport leerden de zaakvoerders zelfs wat gebarentaal.

Schepen Hina Bhatti (Open VLD) is bevoegd voor Toegankelijkheid. “We bezochten vandaag samen drie handelszaken waarmee we de aandacht willen vestigen op de noodzaak van een toegankelijk stadscentrum. Een automatische schuifdeur, een helling voor de ingang of gewoon de mensen begeleiden naar een vrije plaats … We reiken de handelaars tools aan om met eenvoudige ingrepen hun zaak maximaal toegankelijk te maken.”

Voor de gelegenheid werd een affiche ontworpen waarop ambassadeur Christophe Hubrechtsen, die een visuele beperking heeft, te zien is met zijn assistentiehond Oilily. De slogan op de poster luidt: ‘Mijn hond, mijn ogen, die komen overal met mij mee.’ “De affiches werden overhandigd aan de zaakvoerders, zodat ze kunnen aantonen dat iedereen er welkom is“, zegt de schepen.

“Er is zeker nog werk aan de winkel is het stadscentrum. Dit is een eerste stap. We hopen zoveel mogelijk handelaars te bereiken en zullen de komende weken druk bezig zijn met alle affiches uit te delen. Het is een thema dat nog niet voldoende leeft bij de Oostendenaar, merken we. Daarom zullen we ook infoavonden organiseren voor handelaars en alle betrokken partners. We blijven er op werken.”

De drie handelszaken die bezocht werden zijn Deweert Sport, Natuurwinkel Mordan en Tearoom Cappuccino. Bij Deweert gaf Niels Dewulf, die een auditieve beperking heeft, enkele korte lessen gebarentaal. Zo leerden de werknemers onder mee hoe ze goedemorgen moeten zetten.

(GL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier