Bijzondere groepsexpo van Buren bij Kunstenaars in Veurne

© MVO
Redactie KW

In samenwerking met Metgezel vzw exposeerden individuele kunstenaars van Havenzate vzw en hun externe kunstenaars in de Bezoekersruimte van de dienst Toerisme tijdens Buren bij Kunstenaars.

Een flyer aan de ingang illustreerde meteen een mooie samenhang doorheen het parcours. Yarka Neutens van vzw Metgezel, een organisatie die mensen met beperkingen persoonlijk begeleidt tijdens vakanties, stelde samen met haar dochter Ayla (7) een boekje samen, een compilatie van eerdere artistieke projecten waaraan heel wat mensen met een beperking hebben deelgenomen. “Het is een verhaal over de kracht van ontmoeting, dat ik samen met mijn dochter heb uitgewerkt met als hoofdfiguren Anke en de zebra, die op zoek gaan naar geluk”, legt Yarka uit.

Beeldtaal

Met stralende gezichten en apetrots toonden de deelnemers van vzw Havenzate hun kunstwerken aan de bezoekers. Onder begeleiding van Friedel Sobry en Kathlijne Lowagie kregen een aantal volwassenen met een mentale beperking de kans om via hun eigen beeldtaal en binnen hun eigen mogelijkheden en interesses hun artistieke talenten te ontplooien, wat bijdraagt aan hun persoonlijke ontwikkeling. Dat gebeurde in de dagbesteding tijdens het atelier kunst, maar ook tijdens een-op-eensessies bij individuele kunstenaars, die vrijwillig hun medewerking verleenden om de deelnemers te helpen met praktische tips en technische kneepjes van het vak.

Zo is voor Dirk Dasseville de wekelijkse sessie bij kunstenaar Knut Kersse in Nieuwpoort een moment om tot rust te komen, maar ook om zijn creativiteit te laten stromen en veel bij te leren. Op de tentoonstelling presenteerde hij zijn werk ‘KNOTgeWILGEN’.

Bij Marc Van Thienen mocht Patrick Deschepper experimenteren met verrassende materialen, maar de kunstenaar zorgde ervoor dat Patrick zijn eigenheid en authenticiteit kon behouden. Als kers op de taart mocht Patrick op bezoek bij Willem Vermandere, die hem persoonlijk een van zijn kunstwerken cadeau gaf. Om het met Willem’s woorden te zeggen: “oe curieus oe da kunstenaars mekoar inspireern.”

Reis naar Afrika

Caroline Dumortier maakte een reis naar Afrika en goot haar belevenissen in foto’s, waarvan ze een selectie projecteerde en afdrukte voor deze tentoonstelling. Kurt Pollet is lid van de kleiclub de Zonnebeeldjes van het Dienstencentrum De Zonnebloem. Een idee omzetten in beeld is een mooie uitdaging; in nauwe samenwerking met Gilbert Degraeuwe kwam hij tot figuratief werk dat hij trots toonde op deze expo.

Benny Corveleyn is gepassioneerd door de Heilige Boetprocessie. Met de technische ondersteuning van Rose-Marie Vanwijnsberghe overleeft de creatieve Boeteling van Benny de kleioven. In het kunstatelier van Friedel laten Bert Rombaut en Annelies Coosemans hun artistieke hersenspinsels de vrije loop. Bert Rombaut heeft het voor sterk omlijnde en abstracte figuren.

Feest

Uit ‘OOGenBLIK’ blijkt zijn voorliefde voor contrasterende en levendige kleuren, sprekend voor zijn speelse eigenheid binnen sterke zwarte lijnen en de technische verfijndheid die hem eigen is. Annelies Coosemans kiest voor hartige kleuren: haar plezier in het leven toont zich niet enkel via de kleuren, maar ook met het ‘Feest’. Ivo Cornelis begeleidde een kunstenaar die liever anoniem wil blijven, bij wie het beeld vanuit zijn hoofd vormt krijgt door zijn handen ongeacht het materiaal; dit jaar experimenteerde hij met schilderkunst. Regine Dezeure is een grote voetbalfan van Neymar en pakte uit met PARIS, in samenwerking en tentoongesteld bij haar ex-begeleidster Katrien Vandenberghe in Beauvoorde.

(MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier