Bijna 6.000 West-Vlaamse vrijwilligers melden zich bij Help de Helpers

Het vaccinatiecentrum in Izegem kan op heel wat vrijwilligers van Help de Helpers rekenen.© Frank Meurisse
Het vaccinatiecentrum in Izegem kan op heel wat vrijwilligers van Help de Helpers rekenen.© Frank Meurisse
Olaf Verhaeghe

Met 5.867 zijn ze, de West-Vlaamse vrijwilligers die hun tijd, energie en engagement delen via het platform Help de Helpers. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) opvroeg bij minister van Volksgezondheid en Welzijn Wouter Beke (CD&V). De meerderheid van hen zijn momenteel actief in een van de vaccinatiecentra.

Voor alle duidelijkheid: niet alle vrijwilligers komen via Help de Helpers, het initiatief van de Vlaamse overheid, in de vaccinatiecentra terecht. Zowat alle lokale besturen en eerstelijnszones zetten ook zelf een eigen campagne om vrijwilligers te vinden op poten, overal met groot succes. Het totale aantal West-Vlaamse vrijwilligers ligt dus nog een pak hoger.

Maar toch, het vrijwillig engagement in onze provincie is groot. Via Help de Helpers gaven 5.867 mensen aan zich vrijwillig in te willen zetten. Bijna 3.600 van hen doen dat in een van de 22 West-Vlaamse vaccinatiecentra. Het gaat vooral om verpleegkundigen en mensen die zich aanbieden als onthaalmedewerker. Voor heel Vlaanderen gaat het om 26.320 vrijwilligers, onder wie 12.760 zich specifiek voor de vaccinatiecentra aanmeldden.

“De vele aangemelde vrijwilligers toont aan dat mensen de handen uit de mouwen willen steken om deze crisis het hoofd te bieden. Dankzij hen kan de werking van de vaccinatiecentra optimaal verlopen”, zegt Brecht Warnez, Vlaams Parlementslid voor CD&V.

Meest in Brugge, Izegem en Oostkamp

Kijken we naar het aantal vrijwilligers per gemeente dan springt vooral het engagement in Brugge in het oog. Dat is uiteraard de grootste stad met het meeste inwoners, maar met 912 vrijwilligers die zich via Help de Helpers kandidaat stelden, sleurt Brugge aan de kop. Ook in Izegem (365), Oostkamp (362), Roeselare (293) en Tielt (282) vonden veel vrijwilligers de weg via Help de Helpers.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.