Bijna 400 leerlingen positief of in quarantaine in Komen-Waasten

De deuren van De Taalkoffer zijn al dicht.© CL
De deuren van De Taalkoffer zijn al dicht.© CL
Redactie KW

De scholen van Komen-Waasten kreunen onder de coronabesmettingen en sluiten één voor één hun deuren. Alice Leeuwerck, burgemeester van de grensgemeente, spreekt luidop van een catastrofe. “We hebben op dit moment al 3 à 400 leerlingen die in quarantaine zitten. Hier is de derde golf al genadeloos aan het toeslaan.”

Van het Vlaamse schooltje De Taalkoffer tot alle sites van het prestigieuze Collège De La Lys, de onderwijsinstellingen van Komen-Waasten plaatsen zichzelf stuk voor stuk in lockdown. Voor Alice Leeuwerck, die zopas terug op post kwam na enkele weken zwangerschapsverlof, zijn het dan ook chaotische momenten.

“De telefoon staat roodgloeiend want zowel scholen als inwoners vragen ons om bijstand en advies. Als gemeentebestuur proberen we ook de omvang van alles zo goed en zo kwaad mogelijk te bepalen want nu is het onduidelijkheid troef.”

In Komen-Waasten begonnen maandag al alarmsignalen af te gaan, waardoor de burgemeester meteen in alertheid werd gebracht. “Er werd bij alle scholen een recordaantal afwezige leerlingen genoteerd” verklaart Alice.

Twee scholen dicht

“We hebben dan meteen contact opgenomen met iedereen en kwamen tot de vaststelling dat bijna 400 leerlingen in quarantaine werden geplaatst. Of ze werden positief getest of ze waren hoogrisicocontact. Enkele scholen besloten ondertussen zelf al om de deuren te sluiten, zoals het Vlaamse schooltje en Collège De La Lys, maar de scholen die wel nog open zijn sluiten klas na klas.”

“Dit is zonder twijfel een catastrofe want de derde golf is hier in Komen volop aan de gang. Op dit moment proberen we zo veel mogelijk details te verzamelen, samen met onze Franse buren die ook met hetzelfde fenomeen te kampen krijgen en adviseren we waar nodig. Als burgemeester heb ik niet de bevoegdheid de scholen te sluiten, dat ligt louter in handen van de directie en de bevoegde minister maar de situatie hier is alles behalve rooskleurig.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.