Bijna 300 bruidjes lopen voor Kom op Tegen Kanker in Ieper

De start van de race. © EF
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

In Ieper namen zondagnamiddag zo’n 300 lopers en stappers, al dan niet in bruidskledij, deel aan de Runaway Bride. Het evenement bracht (wellicht) 15.000 euro op en dat wordt geschonken aan Kom op tegen Kanker en aan de borstkliniek van het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper. “We zijn heel tevreden met de opkomst, vooral omdat het vandaag de Ronde van Vlaanderen was.”

Tussen de lopers Isabelle Maes (44) en Wim Demaree (52) uit Moorsele en Lieve Foulon (49) en Luc Pype (52) uit Ledegem. “Onze dochter is de schoonzus van Sien en daarom zijn we hier”, zegt Lieve.

“We willen alle mensen die met de ziekte te maken krijgen een hart onder de riem steken. Lopers zijn we totaal niet, maar we gaan ons best doen.” De moeder Isabelle kreeg vorig jaar af te rekenen met borstkanker. “Het is gelukkig aan het herstellen, positief blijven is de boodschap. Het is goed dat de ziekte op deze toch leuke manier in de aandacht wordt gebracht”, aldus Isabelle.

“Er schreven zich 270 mensen op voorhand in voor deze Runaway Bride en vandaag kwamen er nog verschillende deelnemers bij. Ik vermoed dat we in totaal toch zo’n 300 personen”, zegt Els Vangheluwe van bruidswinkel Els Lucienne in de Tempelstraat in Ieper. Els, die haar moeder op 66-jarige leeftijd verloor aan pancreaskanker, organiseerde in 2019 de eerste editie van de Ieperse Runaway Bride.

Sien

“Het was niet mijn bedoeling om het event nog eens te organiseren, tot Sien aan mijn deur kwam kloppen. Na wat zij had meegemaakt konden we niet weigeren dit niet nog eens te organiseren. We hadden eerlijk gezegd niet gedacht dat het zo’n succes zou worden, vooral omdat het vandaag Ronde van Vlaanderen is.”

“Bij de eerste editie verzamelden we 7.500 euro voor het goede doel, maar ik denk dat het nu toch wel een verdubbeling zal zijn, misschien zelf 15.000 euro.” Het geld wordt verdeeld over 2 initiatieven. Een deel gaat naar Kom op tegen Kanker, de organisatie die al tientallen jaren financiële steun beidt aan kankeronderzoek. “Het andere deel schenken we aan de borstkliniek van het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper”, aldus Els. “De borstkliniek biedt een gepersonaliseerde aanpak bij borstkanker.”

“Of er nog een vervolg inzit? Hoewel de vrijwilligers enthousiast zijn, weet ik het nog niet. Het initiatief vergt heel wat voorbereiding, maar het is ook heel emotioneel. De verhalen blijven aan de ribben plakken, dat kan ik u verzekeren. Ook voor Sien, die telkens opnieuw geconfronteerd met de feiten. Het zal dus eerst even bekomen zijn vooraleer we een beslissing nemen. We zien wel.”

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier