Bijna 16.000 bezoekers geven vorm aan toekomst Sint-Godelieveabdij Brugge

© (Foto Brugge)

Ruim 15.800 bezoekers verkenden de afgelopen maand de Sint-Godelieveabdij in Brugge. Die opende voor het eerst in 400 jaar haar deuren voor het grote publiek in het kader van ‘De Tuin van Heden’, het pilootproject van Toerisme Vlaanderen. Bezoekers kregen daarbij de kans om ideeën achter te laten voor de toekomst van de site. “Het was een enorm succes. Noem dit gerust de grootste bevraging ooit in Vlaanderen naar religieus erfgoed,” zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA).

Het onderzoekstraject ‘De Tuin van Heden’ moet zorgen voor een nieuwe toekomst en de toeristische ontsluiting van de Sint-Godelieveabdij in Brugge. De afgelopen maand kregen bezoekers de kans om hun toekomstbeeld van de abdij te delen. Duizenden bezoekers deelden dan ook hun ideeën over wat er met het uitzonderlijke erfgoed zou moeten gebeuren. “Werkelijk ongezien,” zegt projectleider Kristof Lataire. “Bijna niemand is na zijn verkenningstocht doorheen de abdij vertrokken zonder zijn toekomstbeeld te delen. Binnen gezinnen en bezoekersbubbels werd er echt diep nagedacht over de betekenis die deze abdij had en zou moeten krijgen.”

Het is nu de bedoeling dat alle toekomstvisies geanalyseerd worden. Voor concrete resultaten is het voorlopig nog te vroeg. Al is het wel duidelijk dat de Bruggelingen van de abdij een gastvrije plek willen maken om bezoekers te ontvangen. Duidelijk is ook dat de bezoekers willen betrokken blijven in het proces. “Mensen willen echt meedenken over de toekomst van religieus erfgoed,” stelt Kristof Lataire vast. “Meer nog, ze willen er mee zorg voor dragen. Ook het eigenaarschap dat mensen willen opnemen in zo’n nieuwe toekomst is groot: kleine en grote organisaties, ondernemers en bedrijven laten weten dat ze mee invulling willen geven aan een toekomst.

Ook burgemeester van Brugge Dirk De Fauw is enthousiast over de eerste resultaten. “Bruggelingen zijn bijzonder trots op het religieuze erfgoed in hun stad. De massale opkomst bewijst dat Bruggelingen zorg willen dragen voor de toekomst van hun stad. Want wat gebeurt er met die waardevolle erfgoedparels wanneer de religieuzen uit de kleine en grote kloosters vertrekken? Het antwoord op de vraag naar een goede bestemming zoeken we voor de Sint-Godelieveabdij met het pilootproject ‘De Tuin van Heden’.”

In februari 2022 worden de uiteindelijke resultaten van het onderzoek bekendgemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier