Bijna 1400 jongeren feesten tijdens Dag van de Jeugdbeweging in Torhout

Ontbijt, muziek, sfeer, fun en ook nog droog weer: het kon niet stuk op de Dag van de Jeugdbeweging in Torhout. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

De Dag van de Jeugdbeweging in Torhout is niet zomaar een feestje geworden. Vrijdag van in de vroege ochtend kregen ruim 1.350 leden van de lokale jeugdbewegingen een gratis muzikaal ontbijtevenement voorgeschoteld om vingers en duimen af te likken. Met stomende optredens door dj Ellyts, Skyve en Glints. Omstreeks 8.15 uur sloot Jan Maarschalk Lemmens van Glints de ochtendlijke party af met zijn hit Bugatti.

Er was voor strikte veiligheidsmaatregelen gezorgd en iedereen hield zich keurig aan de regels. Sowieso waakte een professionele firma over het goede verloop. Er werd gewerkt met het Covid Safe Ticket. Bij de ingang van het terrein op de parking aan het stedelijk zwembad scanden de veiligheidsmensen de QR-code op de CovidSafe-app in, nodig om aan het feest deel te nemen.

Burgemeester voor de gelegenheid in scoutsuniform

Het was voor het eerst dat de Dag van de Jeugdbeweging op de zwembadparking gevierd werd. Reden: de stadskernvernieuwing. Feesten op een opengebroken Markt lukt nu eenmaal niet. De nieuwe locatie, wellicht maar voor één jaar, viel prima mee, met als bijkomend voordeel de scholen in de directe omgeving. De harde werkers van de jeugddienst, de jeugdraad Thuze en een groepje Sivi-leerlingen hadden grote inspanningen geleverd om er een fantastisch festivalterreintje van te maken. En dat wierp zijn vruchten af.

Het ontbijtfeest startte al om 5.45 uur en werd om 8.20 uur afgerond. Drie klinkende namen uit het muziekwereldje stonden op het podium. Als opwarmer speelde de Torhoutse Ellen Degrande, alias dj Ellyts, vanaf 6 uur de pannen van het denkbeeldige dak. Ze is leidster bij Chiromeisjes Don Bosco. Na haar volgde StuBru-dj Skyve en uiteindelijk als headliner Glints. De sfeer zat er goed in.

Ook burgemeester Kristof Audenaert, voor de gelegenheid in scoutsuniform, was present en genoot van het enthousiasme van zijn jonge stadsgenoten. “Het is hier top”, stak hij zijn duim in de lucht.

Exclusieve speelzone voor kinderen onder de 12 jaar

Er was voor een aparte speelzone voor de jongens en meisjes onder de 12 jaar gezorgd. Zo konden ook zij volop genieten van het feestelijke ontbijt.
Er was voor een aparte speelzone voor de jongens en meisjes onder de 12 jaar gezorgd. Zo konden ook zij volop genieten van het feestelijke ontbijt. © Johan Sabbe

Wie in jeugdbewegingsuniform verscheen, kreeg bonnetjes om de verspreide eetstandjes aan te doen, net als op een écht festival. Er was ontbijt voorzien voor 1.500 personen en er daagden ei zo na zoveel feestvierders op. Ruim 1.350, dus maar enkele tientallen minder. Er waren herbruikbare bekers en cups voorhanden, want de organisatoren voerden de duurzaamheid hoog in het vaandel.

Wie de muziekoptredens minder kon smaken, kreeg de kans om zich uit te leven in de randanimatie. Er werd dit jaar extra aandacht besteed aan de kinderen onder de 12 jaar. Voor hen was er een exclusieve speelzone ingericht met zelfs een heuse kinderdraaimolen én een koffiebar voor de begeleidende ouders. Enig minpuntje: het was er erg lawaaierig, want er werd op het podium op geen decibel gekeken. En niet alle kleine oortjes vonden dat even plezierig.

Hoe dan ook niets dan tevredenheid achteraf. En terecht. “We zijn blij dat alles vlot verlopen is”, glunderde jeugdanimator Tom Denys, die samen met jeugdconsulent Julie Sap de jeugddienst belichaamt. “Het was door de verhuizing naar de zwembadparking ons een beetje heruitvinden, maar dat is aan de reacties te horen goed gelukt.”

Na de regen en de storm van de dag voordien, met het omwaaien van een deeltje van de accommodatie, mocht het dynamische duo Julie en Tom vrijdagmorgen tijdens het evenement niet mopperen. Iedereen kon van droog en rustig weer genieten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.