Bijna 1.000 graven dreigen te verdwijnen in Diksmuide

Ook in het columbarium moeten heel wat urnen verwijderd worden. © ACK
Redactie KW

Op de begraafplaats in Diksmuide zijn er 809 vervallen concessies en op het kerkhof in Esen zijn er dat 135. Dat is dertig procent van het totaal aantal graven op die begraafplaatsen. Als de nabestaanden die niet tegen eind dit jaar hebben verlengd, zullen de graven afgebroken worden.

“Voor de begraafplaats in Diksmuide hebben we al 110 aanvragen binnen om de concessie te verlengen en in Esen zijn er dat 42. We kregen 14 meldingen van mensen die de concessie niet willen verlengen”, geeft schepen van Begraafplaatsen Martin Obin (CD&V) een stand van zaken. Sinds november 2019 staat er in Diksmuide bij 809 graven een bordje waarop melding wordt gemaakt van het vervallen van de concessie. In Esen is dat bij 135 graven. “Dat zijn er inderdaad veel, maar we maken nu een inhaalbeweging. Het is voor het eerst sinds jaren dat we alle graven hebben geïnventariseerd en een globale update hebben gedaan van welke concessies allemaal vervallen.

De nabestaanden hebben tot 30 november van dit jaar de tijd om de concessie te verlengen. Gebeurt dat niet, dan plaatsen we nog een bordje waarop we het verwijderen van het graf aankondigen.”

Niet zomaar ontruimen

“Ik wil benadrukken dat we niet zomaar alle graven waarvan de concessie niet verlengd wordt, zullen ontruimen”, vervolgt Obin. “We onderzoeken of we eventueel het peter- of meterschap over graven kunnen invoeren. Daarnaast verdient het funerair erfgoed zeker onze aandacht. Pas in 2022 kunnen we dan effectief met de ontruiming starten. In Diksmuide zal er door die actie ruimte vrijkomen voor nieuwe graven. In Esen kiezen we voor een parkbegraafplaats met meer groen en open ruimte.”

Het stadsbestuur heeft een jaarlijks budget van 15.000 euro voor het weghalen van graven. Het trekt dat volgend jaar op tot 65.000 euro. Anderzijds ontvangt Diksmuide jaarlijks 50.000 euro uit de concessies en dat zal dit jaar vermoedelijk 70.000 euro zijn.

Beerst, Nieuwkapelle en Oudekapelle

Kurt Vanlerberghe (sp.a-open) was tijdens de gemeenteraad nieuwsgierig naar de toekomst van de andere begraafplaatsen. Volgen er nog zo’n acties? “Dit jaar starten we een gelijkaardige procedure op voor de kerkhoven in Beerst, Nieuwkapelle en Oudekapelle. Het is niet de bedoeling om deze bestuursperiode alle begraafplaatsen aan te pakken. Dat is administratief niet haalbaar”, besluit schepen Martin Obin. (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier