Bijkomende steun van Vlaamse regering voor luchthaven Oostende

Redactie KW

De Vlaamse regering kent de Oostendse luchthaven 473.833,55 euro bijkomende steun toe om extra taken rond veiligheid, beveiliging en brandweer op te nemen. Dat gebeurt na een lang aanslepende discussie.

Vandaag besliste de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) om de luchthaven van Oostende een bijkomende ondersteuning toe te kennen van 473.833,55 euro. Haar partijgenoot, Vlaams parlementslid en burgemeester van Oostende Bart Tommelein, reageert tevreden. “De afgelopen jaren heeft de luchthaven extra taken inzake veiligheid, beveiliging en brandweer opgenomen. Ik ben blij dat minister Peeters ervoor gezorgd heeft dat ze een eerlijke vergoeding krijgen voor wat er uitgevoerd werd.”

De Vlaamse overheid heeft een dadingsovereenkomst afgesloten met de luchthaven van Oostende, waarin een aantal taken geregeld worden. Voor het uitvoeren van die taken ontvangt de luchthaven ondersteuning. In de jaren 2016, 2017 en 2018 voerde de luchthaven echter meer taken uit en vroeg daarvoor bijkomende ondersteuning. De Vlaamse Regering besliste nu om op die vraag in te gaan en sloot een overeenkomst met de luchtvaartexploitatiemaatschappij (LEM).

“Sleepte al lang aan”

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “De betwisting over subsidieovereenkomsten inzake taken van luchtvaartveiligheid en -beveiliging tussen de regionale luchtvaartexploitanten en Vlaanderen sleepte al heel lang aan. Met deze dading zijn we tot een akkoord gekomen dat voor alle partijen rechtszekerheid biedt. Vooral voor de luchthavenexploitanten is dit belangrijk, omdat zij nu met heel wat onzekerheden te kampen hebben door de COVID-19-crisis in de luchtvaart.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier