https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Bij-eenkomst in het teken van de Bij in ’t land van Vlierbos

In de pluktuin poseren vlnr Josefien Raes, Luc Sansen, Joni Maddens, Tys Demyttenaere en Sofie Verdonck. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Op zondag 10 oktober vanaf 14 tot 17.30 uur is er in ’t Land van Vlierbos, bij de IJzerboomgaard in de IJzerdijk 41, 8600 Diksmuide heel wat te beleven. Iedereen is er gratis welkom en zowel kinderen als volwassenen zullen er heel wat ontdekken over de bijen.

“We organiseren deze namiddag samen met de Imkersbond De IJzervallei, het regionaal landschap Westhoek, Stad Diksmuide en Provincie West-Vlaanderen, het wordt een gezellige familiedag”, vertelt Sofie Verdonck van ’t Land van Vlierbos.

“Zo zal er kunnen geproefd worden van honing, kunnen de kinderen helpen met het maken van een insectenhotel, er worden wastafels gegoten, een echte imker toont hoe je een ballon tot een bij plooit, er is een springkasteel, een grimestand , een bijenspel voor het hele gezin waarbij men wat bijleert over de bloemetjes en de bijtjes.”

Bijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango’s. Ook groenten zoals courgettes, paprika’s, avocado’s zouden verdwijnen zonder de bij”, legt Tijs Demyttenaere uit.

“Minder voor de hand liggend: ook zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd. De mens maakt van deze ecosysteemdiensten dankbaar gebruik. Daarom is er een rijke habitat nodig met stuifmeel- en nectarbronnen voor de hommels, solitaire bijen en honingbijen. Daarom is het ook belangrijk aandacht voor de bijen en hun noden.”

Ook de imkersbond De IJzervallei van Diksmuide is present op deze namiddag. “We zorgen voor het helpen bij het maken van het insectenhotel, verkopen er tweedehands imkermateriaal, een ervaren imker zorgt voor een geleid bezoek aan de bijenhal en vertelt er alles over honing produceren en bijen houden”, vertelt Luc Sansen van de imkersbond. “Iedereen die vragen heeft over bijen en bijen houden kan bij onze stand terecht. Op 7 november starten we vanuit onze bond met een nieuwe cursus voor beginnende imkers ook daar kan men info over krijgen op onze stand.” Doorheen de hele middag is ook café de IJzerboomgaard geopend waar men terecht kan voor heerlijke lokale drankjes en versnaperingen Voor meer info kan men terecht op info@tlandvanvlierbos.be en voor de imkersbond https://jvaneecke.wixsite.com/imkersbondyzervallei .

(ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.