Bij dansschool 5678 kunnen kinderen straks leren buikdansen: “Moeilijker dan ‘shaken’ als Shakira”

Eline Daveloose (centraal achteraan) geeft straks ook buikdanslessen aan kinderen. We herkennen voorts op de foto Clelia Defevere, Linde Vermeersch, Nore Verduyn, Yinthe Landuyt en Axelle Lootens. © TV
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Bij dansschool 5678 in de Ketelbuizerstraat kunnen kinderen binnenkort buikdanslessen volgen. Eline Daveloose (23) zal de jonge dansers alles leren over het oriëntaals dansen. “Buikdans is veel meer dan shaken als Shakira. Je moet al je spieren weten zitten én kunnen gebruiken.”

De dansschool van Kevin Gunst en Femke Piette verhuisde een jaar geleden van de Hoogwielkestraat naar de Ketelbuiserstraat, in het gebouw waar voorheen poetsbedrijf Pico Bello gevestigd was. Het nieuwe werkjaar start pas op 7 september, maar ook nu wordt er al gedanst. Inhaallessen, want ook de dansschool moest door corona even dicht. “Wie zich bij ons inschrijft, krijgt sowieso alle lessen waarvoor hij of zij betaald heeft”, verzekert Kevin. “Dat geven we de mensen die nu inschrijven ook mee, want er is toch wel wat angst voor bijvoorbeeld een nieuwe lockdown. Maar er zijn nu wel al meer mensen ingeschreven dan vorig jaar deze tijd.”

Show afgelast

Dansschool 5678 pakt het komende werkjaar uit met een opvallende nieuwigheid: buikdans voor kinderen. Eline Daveloose (23), die al tien jaar buikdanst en op haar 16de een gouden plak veroverde op de wedstrijd Stars of Bellydance in Oostkamp, is de lesgeefster van dienst. Kinderen – meisjes én jongens – vanaf 7 jaar zijn welkom voor de lessen, die starten op dinsdag 8 september om 17 uur.

https://www.youtube.com/watch?v=lBJn7MY7W4c

“Eigenlijk was het niet onze bedoeling om buikdanslessen aan te bieden”, verklapt Kevin. “Maar omdat Eline die dans toch onder de knie heeft, wilden we een act verwerken in onze show in mei. Die kon uiteindelijk niet doorgaan door de coronamaatregelen, maar de jonge gelegenheidsdanseressen hadden wel de smaak te pakken. Dus nemen we buikdans nu ook op in ons vast aanbod.”

Technische dans

Ouders die spontaan de wenkbrauwen fronsen bij de gedachte aan hun dochter of zoon, sensuele heupbewegingen makend in een suggestieve outfit, hoeven zich geen zorgen te maken. “Met deze lessen willen we net aantonen dat er helemaal niks erotisch is aan buikdans”, zegt danslerares Eline. “Buikdans is een sport, een heel technische dans waarbij je al je spieren moet weten zitten en kunnen gebruiken. Er komt dus veel meer bij kijken dan wat shaken als Shakira. En inderdaad, buikdans wordt soms geassocieerd met erotiek, maar alles heeft te maken met wat je ermee doet.”

Volgens Eline kan je het buikdansen, ook oriëntaals dansen genoemd, op dat vlak vergelijken met paaldansen. Vooral een heel intensieve en zware sport die niks met erotiek te maken heeft, behalve dan in stripclubs.

Afwisseling

Eline gelooft alvast dat buikdansen heel wat kinderen kan aanspreken. “Je ziet buikdans op televisie of in sommige hotels, met die sierlijke bewegingen en kleurrijke pakjes. En ook niet onbelangrijk: het is iets helemaal anders dan bijvoorbeeld hiphop of moderne dans. Ideaal voor wie van afwisseling houdt. En je legt ondertussen een heel goede basis voor andere dansvormen, net als wie ballet doet bijvoorbeeld.”

Dansschool 5678 biedt gratis proeflessen buikdans aan. Een volledig jaar buikdans volgen kost 149 euro. Meer info via 5678.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier