Big Brother woont niet in Kortrijk: “Kortrijks databeleid is geen schending van de privacy”

In het centrum van de stad bevindt zich nu al een cameranetwerk van 185 camera's. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Enkele dagen geleden kwam toch de bevestiging: het databeleid van Stad Kortrijk, waar enkele maanden terug een enorme commotie rond ontstond, vormt geen inbreuk op de privacy van inwoners en bezoekers. Dat werd bevestigd door de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), die ontving in november verschillende klachten over de aankoop van data door het Kortrijkse stadsbestuur bij Proximus.

GBA is de Belgische overheidsinstelling die toeziet op de bescherming van de privacy bij de verwerking van persoonsgegevens. Het is de opvolger van de in 2018 opgedoekte Privacycommissie. De Kortrijkse schepen van Economie Arne Vandendriessche ontving een brief van David Stevens, de directeur van de GBA. Stevens schrijft: “Gelet op de verduidelijkingen die ik ontving van schepen Vandendriessche, zie ik geen andere mogelijkheid dan het onderzoek te staken. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de stad Kortrijk zich niet houdt aan de geldende wetgeving.”

40.000 euro

Eind vorig jaar ontstond er nog heel wat commotie in Kortrijk toen bekend werd dat het stadsbestuur data aankocht bij telecomoperator Proximus. Zo konden ze zien hoeveel bezoekers er langs kwamen in de centrumstad en vanwaar die afkomstig waren. Het bestuur betaalde de multinational 40.000 euro voor die gegevens. Schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) zag toen al geen graten in het systeem. Omdat het geen individuele gebruikers volgt. Het stadsbestuur hoopt de gegevens vooral aan te wenden om efficiënter aan stadsmarketing te doen. Met andere woorden: Ze willen weten waar ze best reclame gaan maken voor hun stad.

Toch namen een aantal inwoners aanstoot aan het idee dat ze overal in de stad ‘bekeken’ worden. Het grote aantal veiligheidscamera’s in het centrum (185 stuks nvdr.) draagt bij tot dat gevoel. Zij dienden een klacht in bij de GBA. Ook oppositiepartij CD&V deelde die mening. Volgens hen waarschuwen privacyexperts al langer dat anonieme data nooit echt anoniem is. Het zorgde voor verhitte debatten in de gemeenteraad.

Iedereen doet het

“Kortrijk verzamelt en gebruikt zoals zoveel andere organisaties, steden en bedrijven, gegevens van bewoners en bezoekers. We zijn dit verplicht aan onze burgers en onszelf. Deze data zijn de hoeksteen van een geïnformeerd en efficiënt beleid“, legt schepen Arne Vandendriessche uit. “Ik ben blij dat de GBA een grondig onderzoek heeft uitgevoerd. Respect voor ieders privacy is onze eerste bekommernis. Zoals ik verwachtte, geeft de GBA aan dat we conform de wetgeving zijn.”

Het raamakkoord dat de stad heeft met Proximus loopt voor vier jaar. “Wij doen dan ook gewoon verder zoals we bezig zijn”, laat de schepen nog weten. Uitbreiding staat wel niet op de planning. “We weten nu voldoende om onze marketingcampagnes af te stemmen. Verdere aankopen zijn dan ook niet aan de orde.”

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier