Big Bang Wetenschapsbad is belevingsexpositie voor jongeren, volwassenen, scholen en bedrijven

Op spectaculaire wijze werd het vroegere zwembad omgebouwd tot experimentele wetenschapsruimte. © Stefaan Lernout
Redactie KW

Zowat een jaar lang is het vroegere zwembad in Wevelgem een ‘Big Bang Wetenschapsbad’. Met workshops en een Doe-expo waar scholen, gezinnen en groepen volwassenen kennismaken met wetenschap en techniek. En Lieven Scheire zorgt met zijn ‘Nerdland Safari’ voor een eerste ‘springplankmoment’.

“Na anderhalf jaar corona zien we dat er, onder meer door een steeds groeiende digitalisering, nog meer technische profielen nodig zijn op de arbeidsmarkt”, stelt Kevin Defieuw (CD&V), schepen van Digitalisering en Innovatie. “Met ons Big Bang Wetenschapsbad pakken we dat probleem bij de wortels aan. Het laat scholen, gezinnen maar ook groepen volwassenen uit de ruime regio kennismaken met wetenschap en techniek. Een groots project, dat we samen met Techniekacademie Vives uitbouwen.”

Zeker tot volgende zomer kan je je in het vroegere Wevelgemse zwembad onderdompelen in de wondere wereld van de wetenschap. Vroegere bezoekers zullen de zwemtempel van weleer haast niet meer herkennen. De ruimtes zijn opgefrist in heldere kleuren, een kleedkamer is omgetoverd tot workshopruimte waar je robots kan bouwen met Lego, een andere tot klaslokaal waar alles voorhanden is voor een les lasercutten en printen in 3D.

DOE-expo

Maar het meest in het oog springend is de grote badkuip, die werd omgebouwd tot DOE-expo. In het bad kunnen kinderen vanaf zeven jaar aan de hand van experimenten spelenderwijs kennismaken met techniek. Je kan er je eigen step bouwen of een woonkamer voorzien van elektriciteit. In de kleine kuip, die deels onder water staat, kan je zelfgebouwde aangedreven bootjes laten varen. De loopplank in het kleine zwembad maakt het extra aanlokkelijk.

“De DOE-expo is op zaterdag- en zondagnamiddag open voor het brede publiek, dat een zwembadprijs betaalt als inkom”, vervolgt schepen Defieuw. “Tijdens de week ontvangen we, na reservatie, bedrijven en scholen. Momenteel richten we ons vooral op het lager onderwijs en de eerste graad van het secundair. Na nieuwjaar richten we ook cursussen in voor volwassenen.”

Escaperooms

In samenwerking met Vives werden twee escaperooms ingericht, een voor kinderen tot twaalf jaar, een voor volwassenen. Het is de bedoeling dat je met je gezamenlijke kennis van wetenschap en techniek ontsnapt. Big Bang wordt pas zaterdag officieel ingewijd, nu al zijn er tien klasgroepen ingeschreven. De begeleiding gebeurt door vrijwilligers en leerlingen van Vives Techniekacademie. De workshop voor leerkrachten lagere school en eerste graad secundair die Lego België organiseert, is nu al een groot succes, daar schreven al vijftig leerkrachten op in.

“Heel speciaal worden onze ‘springplankmomenten’”, zegt Defieuw. “Het gaat om initiatieven die het project levendig houden en waardoor scholen of bedrijven kunnen besluiten tot een tweede bezoek. Het eerste ‘springplankmoment’ is Nerdland Safari, met Lieven Scheire. Bezoekers kunnen de omgeving op een bijzondere manier ontdekken en zo van alles te weten komen over insecten en andere kriebelbeesten. De volgende springplankmomenten worden druppelsgewijs bekendgemaakt, waarbij STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics – de rode draad zal zijn.” (SL)

www.bigbangwevelgem.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.