Bierproeversclub HIC mixt proeverij met vleugje erotiek in Ingelmunster

Voorzitter Stefaan Demasure (links) en bestuurslid Steven Rommel van de jubilerende bierproeversclub Heerlijk Intens Consumeren. (foto FODI) © (foto FODI)
Redactie KW

2019 is een feestjaar voor de bierproeversclub Heerlijk Intens Consumeren, want de vereniging bestaat 20 jaar. Dit vieren ze met exclusieve bierproefavonden met vaak aparte thema’s. Op vrijdagavond 15 februari ben je welkom op ‘Bier en Erotiek’ in De Wante.


In 2000 zag bierproeversclub Heerlijk Intens Consumeren (HIC) het levenslicht. “In 1998 trok ik naar de bierproeversclub Oeps in ‘t Kroegske in Emelgem”, vertelt HIC-voorzitter Stefaan Demasure uit de Heirweg Noord. “Ik was daar niet alleen. Ook Filip Moerman uit Ingelmunster was er present. Daar leerden we Piet Salomez kennen. Even later verhuisde die club naar zaal Hoornaert in Kachtem. Met Piet en Filip spraken we over een eventuele nieuwe club in Ingelmunster, omdat de club in Kachtem stopte. In 2000 hielden we Heerlijk Intens Consumeren (HIC) boven de doopvont. We begonnen in zaal De Meersch en het eerste werkjaar sloten we af met 17 leden, wat al meer was dan onze vorige club in Kachtem. Het jaar daarop telden we 34 leden en nog één jaar later stond de teller al op 77. Na één jaar De Meersch verhuisden we naar zaal Middenstand, waar we in de voorbije 20 jaar maar liefst drie keren onderdak vonden. We kwamen ook nog samen in de Aviflora, ‘t Brouwershof en terug in De Meersch. Sinds anderhalf jaar hebben we ons lokaal in De Wante.”

Exclusieve bieren

Het 20ste werkjaar van Heerlijk Intens Consumeren begint op vrijdagavond 15 februari in De Wante. “We tellen nu 45 leden, maar naargelang onze bierproefavonden vorderen, komen er leden bij. We hebben twintigers onder de leden en ons oudste lid is 76 jaar. Ingelmunster hinkt een beetje achterop, want er zijn maar een tiental mensen lid die in onze gemeente wonen. De andere leden komen van Meulebeke, Wakken, Izegem… We hebben ook twee Oost-Vlamingen in ons midden: een bestuurslid uit Zulte en een lid uit Zwijnaarde. We tellen ook twee brouwers tussen onze leden : Steven Rommel, werkzaam bij brouwerij Omer Vander Ghinste in Bellegem, en Piet Salomez van brouwerij Alternatief in Izegem.

We hebben zelfs al twee burgemeesters op onze ledenlijst mogen verwelkomen

We zijn ook trots dat twee burgemeesters op onze ledenlijst stonden: Jean-Pierre De Clercq en huidig burgemeester Kurt Windels. Naar één proeverij komen er ongeveer 35 leden opdagen. Dat is een groot aantal”, glundert Stefaan, die samen met zijn dynamisch bestuur van dit jubileumjaar een absoluut feest wil maken. “We gaan op onze zes proeverijen exclusieve bieren voorstellen. In ons feestjaar mogen de biertjes wat meer kosten, zonder ons lidgeld te verhogen. Het zal er ook luchtiger aan toegaan”, knipoogt Stefaan. “Op onze eerste proeverij van dit jaar gaan we voor een vleugje erotiek. We stellen een zestal bieren voor die iets te maken hebben met dit pikante thema. Een voorbeeld: aanwezigen krijgen misschien het bier de Verboden Vrucht voor hun neus, dat ze mogen proeven zónder het flesje of etiket te zien. Op het etiket staat een naakte vrouw. Onze spreker zal daar dan een bijhorend verhaal of anekdote over vertellen. Dit jaar mixen we één proeverij met erotiek, maar we zullen ook nog andere thema’s aan bod laten komen, zoals we vroeger al stil stonden bij de combinatie bier en chocolade.”

Er gaat geen week voorbij of je leest ergens in de krant dat er iemand een eigen biertje uitbracht. “Het is een hype geworden”, zegt Steven Rommel. “Je kan een cursus volgen, veel info vinden op internet en je kan zelfs een kleine pico-installatie aankopen waarmee je een beperkt aantal bakken kan brouwen. Als je het brouwproces kent en er je eigen touch aan geeft, dan kan je een goed resultaat behalen. Maar vooraleer amateurbrouwers zover geraken, hebben ze al veel hindernissen moeten overwinnen.”

460 soorten

De vereniging HIC liet in de voorbije 20 jaar al een 460-tal verschillende bieren proeven door de leden. De score per bier gaat van 1 (ondermaats) tot 5 (subliem). “We dronken al enkele bieren die alle punten kregen”, zegt het HIC-duo. “We zoeken ook altijd naar nieuwe bieren. Naast onze bierproefavonden om de twee maanden op vrijdagavond (op 15 februari, 19 april, 21 juni, 23 augustus, 18 oktober en 20 december, red.) organiseren we ieder jaar ook nog een streekbierenkaarting of brouwerijbezoek. Eén van onze laatste HIC-bierproefavonden van dit jubileumjaar zullen we wellicht afsluiten met een officiële ontvangst in het gemeentehuis en een etentje, samen met onze partners.

Het huidig bestuur bestaat uit voorzitter Stefaan Demasure, ondervoorzitter Filip Moerman, secretaris Piet Salomez, webmaster Steven Rommel en Kurt Mahieu.

Vrijdag 15 februari om 20.15 uur : eerste bierproefavond van het nieuwe seizoen in De Wante in de Gentstraat 238. Lidgeld : 21 euro. Gelegenheidsproevers betalen 10 euro per proefavond. Lid worden kan doorheen het jaar aan 3,5 euro per resterende bierproefavond. Info : info@bierproeversclubhic.be, www.bierproeversclubhic.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier