Bierhandelaar en mensenvriend Achille Harteel overleden

© Luc Cassiman
© Luc Cassiman
Paul Bruneel

Achille Harteel is afgelopen week overleden in Oostende. Achille stond in Middelkerke bekend als bierhandelaar en was lid van tal van verenigingen.

Achille werd geboren op 25 februari 1931 in het Franse Méry-ès-Bois in het Franse departement Cher, dat deel uitmaakt van het arrondissement Vierzon. Hij trouwde op 1 oktober 1953 met Christiane Logier, een telg uit het bekende Logiergeslacht uit Middelkerke. Christiane was de jongste dochter van Julien Logier, die drankenhandelaar was en ze was de kleindochter van Louis Logier, die na zijn dood zelfs een straatnaam kreeg in de gemeente, de Louis Logierlaan.

Na de dood van Julien in 1953 namen Christiane en haar man Achille Harteel de zaak over. Chistiane kende het klappen van de zweep en Achille trad als bierhandelaar in de sporen van zijn schoonvader en runde de zaak als geen ander. Hij breidde het klantenbestand uit en werd daarbij geholpen door zijn echtgenote.

Een bierhandelaar in die tijd was niet te vergelijken met nu en niettegenstaande de zware arbeid vond het koppel altijd wel de tijd om de klanten te bezoeken en dat werd op prijs gesteld. In 1974 werd de bierhandel overgenomen door de grotere brouwerij Safco uit Oostende.

Wandelstok

Achille en Christiane zorgden voor het nageslacht en kregen twee kinderen: Martine (partner van Bernard Dewulf) en Patrick (partner van Caroline Soete). Patrick en Caroline zijn inmiddels al overleden. Er zijn ook drie kleinkinderen.

Ook na het stopzetten van de zaak bleef Achille een mensenvriend en hij kwam maar al te graag nog een kijkje nemen in de plaatselijke horecazaken. Hij was de laatste jaren minder goed te been, maar kon zich met zijn wandelstok nog goed behelpen. Hij was lid van Okra, Onze Lieve Vrouw van Lourdes en de heemkring Graningate.

Achille en zijn echtgenote Christiane konden op hun leeftijd genieten van de kleine dingen des levens, een wandeling maken, een kruiswoordraadsel invullen en tv kijken. Achille keek nog altijd met heel veel interesse naar de nieuwsberichten, want hij wilde op de hoogte blijven van wat zich in de wereld afspeelt. Drie jaar geleden hadden zij het geluk om hun 65-jarig huwelijk te vieren. De begrafenisplechtigheid vond plaats in de Sint-Willibrorduskerk van Middelkerke.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.