Bierfestival in Sint-Bavokerk van Sint-Baafs-Vijve met dertien brouwerijen uit West- en Oost-Vlaanderen

Kurt De Vriese en Els Vrielynck. © NVR
Redactie KW

Op zaterdag 22 en zondag 23 juni vindt in de kerk en het parochiehuis een bierfestival plaats. Kurt De Vriese en Els Vrielynck van The Beer Musketeers organiseren het evenement. “Het is een uniek festival waarop we verrassende bieren zullen pairen aan chocolade”, klinkt het.

Kurt is een rasechte Wielsbekenaar, maar woont met zijn vriendin Els in Waregem. Samen begonnen ze vier jaar geleden aan een opleiding zythologie, de studie van het bier. “We hebben die twee jaar durende opleiding volbracht en ook ons eigen bedrijfje opgericht: The Beer Musketeers. Net zoals De Drie Musketiers in het boek van Alexandre Dumas de koning beschermden, willen wij mee waken over onze biercultuur. Het is immers Belgisch cultureel erfgoed”, weet Kurt.

De combinatie van bier en chocolade staat centraal. Bij elk biertje serveren we een praline van Cacaoté uit Meulebeke

Kurt en Els zijn regelmatig te vinden op een bierfestival. Daardoor kriebelde het bij het koppel om zelf ook een festival te organiseren. “We hebben alle klassieke festivals bezocht, zoals Zwevegem en Zottegem. Door onze voorliefde voor het proeven van bier dachten dat wij dat we dit ook wel konden, maar we willen het iets specialer maken dan andere bierfestivals”, leggen ze uit. Ze vonden een uniek kader. De 13de-eeuwse Romaanse Sint-Bavokerk en het parochiehuis worden de uitvalsbasis van het festival.

Katholieke drank

“Op zaterdagnamiddag zullen de bezoekers in de kerk dertien standjes van brouwerijen terugvinden. Tussen 14 en 19 uur is de kerk open. Het parochiehuis met zijn prachtige tuin zullen we omtoveren tot een pop-upbiercafé. Daar bieden we ook dranken aan voor mensen die wat minder van bier houden. Dat zal niet alleen op zaterdag open zijn, maar ook op zondag vanaf 11 uur. Deze omgeving nabij de Oude Leiearm is het mooiste plaatsje van onze gemeente”, zeggen ze. De combinatie van bier en de kerk is niet toevallig. “Er is een duidelijke verbondenheid. Bier is altijd al een katholieke drank geweest. De paters brouwden vroeger bier en nu zijn er nog abdijen waar dat gebeurt. In de middeleeuwen raadden de priesters de mensen ook aan om bier te drinken om de pest tegen te gaan. Op ons bierfestival komt die verbondenheid weer tot leven”, zegt Kurt.

Tijdens het festival staat de combinatie van bier en chocolade centraal. “Bij elk biertje serveren we een praline van chocolatier Cacaoté uit Meulebeke. Wat wij tijdens de cursus leerden, willen wij nu doorgeven aan anderen op ons bierfestival. Het pairen van bier en hapjes, was één van de hoofdtopics. Dat doen we nu ook op ons bierfestival”, vult Els aan.

kleine brouwerijen

Verder leerde het koppel bieren ook kwalitatief beoordelen. Daarom kiezen ze op het bierfestival niet voor de commerciële bieren. Eerder kleine brouwerijen komen hun bier voorstellen in de kerk van Sint-Baafs-Vijve. “De grote, bekende bieren neigen qua smaak allemaal naar elkaar toe. Wij willen de mensen laten kennismaken met minder bekende, maar toch heel lekkere biertjes. Dertien brouwerijen uit West- en Oost-Vlaanderen zullen op 22 juni aanwezig zijn. De bieren zullen verrassend uit de hoek komen en de mensen uitdagen om smaken te herkennen”, gaat Els verder.

Het koppel heeft de biermicrobe volledig te pakken en wil hun kennis delen. Voor The Beer Musketeers hoeft het niet te stoppen bij een eenmalig festival. “Onze droom is een biercafé te openen. We zullen eerst genieten van dit festival en later wel zien wat de toekomst brengt”, besluiten ze. (Niels Vromant)

De Sint-Bavokerk opent op zaterdag 22 juni zijn deuren om 14 uur. De toegangsprijs bedraagt 5 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier