Bier wordt de rode draad bij straatnamen nieuwe Riva-site: “Verwijzing naar de geschiedenis van de site”

© (Foto TM)
Redactie KW

Het archeologisch onderzoek ter voorbereiding van de werken op de Riva-site is nog volop aan de gang, maar ondertussen zijn wel al de nieuwe straatnamen bekendgemaakt. Bier is daarbij, niet onlogisch gezien de geschiedenis van de site, de rode draad.

“Zo zal de verbindingsweg tussen de Gottemstraat en de Wontergemstraat – die jarenlang voor twisten en vertragingen zorgde – de benaming Rivaweg krijgen, verwijzend naar brouwerij Riva die sinds 1898 jarenlang het ijkpunt van de site was”, vertelt burgemeester Koenraad Degroote (Eendracht). “Voor de zijstraten werden, mede na advies van de cultuurraad, dan weer voor namen gekozen gelinkt aan de streekbieren die in de brouwerij gebrouwen werden. Zo zullen die straten de Vondelstraat, Luciferstraat, Witbierstraat, Liefmansstraat, Straffe Hendrikstraat en Jan Van Gentstraat gedoopt worden.”

Ook een nieuw dienstencentrum op de hoek van de Wontergemstraat en de Rivaweg krijgt een naam in datzelfde thema. “Daarvoor werd Fruitesse, een fruitig biertje dat vooral door de dames gesmaakt werd, voorgesteld”, zegt de burgemeester, die ook een update gaf over de werken zelf. “De archeologische opgravingen zijn volop bezig en zitten op schema. Tegen juni zouden die afgerond moeten zijn, waarna de eerste spadesteek gegeven kan worden.”

Voormalige brouwerij

“Daarnaast heeft bouwheer Mevaco een ontwerp klaar voor de bouw van ongeveer 40 woongelegenheden op de hoek Wontergemstraat-Gottemstraat”, gaat hij verder. “De bestaande gebouwen worden daar gesloopt, maar de nieuwbouw zal opgetrokken worden rekening houdend met de erfgoedwaarden en het uitzicht van de voormalige brouwerij. Daar zal trouwens ook een verbindingspad voorzien worden voor fietsers en voetgangers. Het pad zal een publieke functie krijgen en is dus toegankelijk voor iedereen. Het project van Mevaco zal zeer binnenkort ingediend worden”, aldus de burgemeester.

De straatnamen komen op 20 april ter goedkeuring op de gemeenteraad. (TM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier