Bier Léonie is nieuw Zonnebeeks streekproduct

De winnaars vooraan, vlnr: het Smoefelhammetje, het Léoniebier en de Heksenpaté. © ZB
Redactie KW

Voor de tweede keer werd in Zonnebeke gezocht naar typische streekproducten van eigen bodem. Niet minder dan zeven producten stelden zich kandidaat.

Een negenkoppige jury beoordeelde de kandidaten en zorgde voor 75% van de punten. De overige 25% werd online uitgebracht door de bewoners. Het was uiteindelijk het Léonie-bier van Castalia Craft Beers van brouwer Bram Vandewalle dat werd verkozen. In 2021 is het precies 100 jaar geleden dat Léonie Keingiaert de Gheluvelt verkozen werd tot de eerste vrouwelijke burgemeester van Geluveld. Het nieuwe bier Léonie weerspiegelt haar pittige karakter, terug te vinden in de pepers. Ze was ook zeer maatschappelijk geëngageerd wat terugkomt in een zachte, Nepalese fruitige smaak.

De Heksenpaté van Kwaliteitsslagerij Hans en Ann die de vorige verkiezing won met ‘Lange vingers’ eindigde op de tweede plaats en het Zonnebeeks Smoefelhammetje van Culinair Huis Vandeputte vervolledigde het podium. Ook zij dragen voortaan de titel van Zonnebeeks streekproduct. De streekproducten worden meegenomen in de publicaties van de gemeente en gepromoot. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier