Bier- en kaasavond wordt afhaaleditie bij oudercomité De Akker

V.l.n.r. Elke Vandenbilcke (turnleerkracht), Mieke Goethals (directie), Joke Verdonck (leerkracht 5de en 6de), Evy Butaye, Tania Inion, Anne Stragier en Marijke Dochy (allen lid oudercomité).© RVL
V.l.n.r. Elke Vandenbilcke (turnleerkracht), Mieke Goethals (directie), Joke Verdonck (leerkracht 5de en 6de), Evy Butaye, Tania Inion, Anne Stragier en Marijke Dochy (allen lid oudercomité).© RVL
Redactie KW

Het oudercomité van de vrije basisschool ‘De Akker’ in Westvleterenraakt, zoals zoveel andere verenigingen, een beetje moedeloos. De werking staat door corona op een laag pitje en dat is voor de anders actieve organisatie een nieuw gegeven. Zelfs de getrouwe bier- en kaasavond moet wijken. In de plaats is er dit jaar een afhaaleditie.

“We zijn een heel actieve groep van mama’s en juffen, die onder normale omstandigheden regelmatig samenkomen om te brainstormen over alles en nog wat. Nu staat onze werking op een laag pitje en dat is helemaal niets voor ons. Vooral het contact met de andere ouders missen we”, zucht Marijke Dochy. “Ik ben lid van het oudercomité sinds mijn oudste dochter, die nu elf jaar is, naar school kwam in ‘het Sixtusschooltje’, ondertussen De Akker genoemd.”

Het oudercomité organiseert best veel activiteiten tijdens het jaar. “Op 1 september starten we traditiegetrouw met een ontbijt aan de schoolpoort voor alle ouders. Dit is telkens een groot succes, na twee maanden vakantie hebben ouders en kinderen veel om over bij te praten. In oktober houden we een pannenkoeken- of koekjesverkoop. Gelukkig hebben we dit jaar de pannenkoekenverkoop net kunnen houden voor de lockdown. We verkochten 585 kg pannenkoeken, dit was een topeditie”, aldus Marijke.

Takeaway

“De jaarlijks bier- en kaasavond kon dit jaar niet plaatsvinden. Spijtig want dit is een avond waar veel ouders en grootouders naar uitkeken. Een rijkelijk kaasbuffet met een patertje van Westvleteren, in een gezellige sfeer. We hebben dus moeten zoeken naar een andere oplossing en hebben er een afhaaleditie van gemaakt op vrijdag 2 april, net voor de paasvakantie. Inschrijven kan via http://deakker.kbrp.be .”

Sinds 2017 is er in februari de jaarlijkse fuif ‘Back to the Sixtus’. “Dat is de activiteit waar we het meest energie insteken. Ook voor de kinderen is dit een topdag, want zij krijgen in de namiddag ‘hun’ kinderfuif. Ondertussen hebben we ons nieuwe zaaltje, maar nu kan door de corona de fuif niet doorgaan. We hebben afgesproken om die volgend jaar dubbel te vieren”, lacht Marijke.

Andere inbreng

Nu telt het oudercomité zeven mama’s: Anne Stragier, Veerle Bollengier, Heidi Vitse, Evy Butaye, Tania Inion, Jolien Vandelanotte en Marijke. “Eind dit jaar nemen Veerle en Heidi afscheid omdat hun kinderen naar het secundair gaan. We zoeken dringend nieuwe krachten. Wie weet komen er ook enkele papa’s bij? Mannen hebben soms andere ideeën of een heel andere inbreng”, haalt Marijke aan.

De drukste periode loopt van september tot februari. “Dan houden we maandelijks een vergadering en na februari is dat tweemaandelijks”, legt Marijke uit. “De vergaderingen gebeuren meestal op school in aanwezigheid van een viertal juffen en de directie.”

“We proberen het geld duurzaam te besteden ten gunste van alle leerlingen. Voor de vernieuwde eetzaal kochten we onder meer opklapbare eettafels en allerlei turnmateriaal voor de nieuwe sportzaal, de kleuterklassen kregen veel nieuw speelgoed en in het eerste leerjaar werd een digitaal bord geplaatst. Het tweede leerjaar kreeg nieuwe tafels en stoelen”, somt Marijke op. (Ria Van Lerberghe)

Oudercomité VBS De Akker

Aantal leden : zeven mama’s

Activiteiten: start op 1 september met ontbijt aan de schoolpoort voor alle ouders, pannenkoekenverkoop, Sint komt op bezoek voor de kinderen, bier- en kaasavond, kerstmarkt, schoolfeest, ‘Back to the Sixtus’-fuif en kinderfuif. Alle opbrengsten van de activiteiten gaan naar de kinderen en de school.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.