Bier brouwen in de vrieskou

Chris Vandewalle bij de open koelbak waarin het brouwsel wordt blootgesteld aan de buitenlust.© KVCL
Chris Vandewalle bij de open koelbak waarin het brouwsel wordt blootgesteld aan de buitenlust.© KVCL
Redactie KW

Terwijl jong en oud de schaatsen aanbinden om over de dichtgevroren IJzerbroeken te glijden, was het de voorbije dagen druk bij Seizoensbrouwerij Vandewalle in Reninge. De vriestemperaturen zijn voor brouwer Chris Vandewalle unieke omstandigheden om bier van spontane gisting te produceren.

“Zaterdagmorgen startten we al om 3.30 uur met het brouwproces”, zegt Chris Vandewalle. “Rond 11 uur werd het eerste brouwsel in de open koelbak gelaten. Daarin koelt het brouwsel af, zodat de natuurlijke gisten hun weg vinden naar de brouwsels. Om dit te bereiken, stellen we het brouwsel een nacht bloot aan de buitenlucht.”

Wildgisten

“Bij spontane gisting enten wildgisten zich op het wort, door aanraking met de koele en ijzige lucht. Wort is het aftreksel van mout, een gezoet en gehopt beslag voor de bereiding van bier. De vriestemperaturen van de voorbije dagen zijn hiervoor perfect. Ook het waterrijke broekengebied heeft hierin een ondersteunde rol .”

Nadien wordt het brouwsel overgepompt op eiken houtenvaten. Daar voltrekt zich een melkzure gisting tijdens een rijpingsproces dat 12 maanden zal duren. “Na die periode wordt het bier versneden met bruin bier van hoge gisting”, geeft Chris Vandewalle nog mee. “Hierdoor bekomen we bier van gemengde gisting. De basis van ons typisch bier Reninge Oud Bruin wordt in deze koude winterdagen geboren .” Reninge Oud Bruin behaalde voor de wijze waarop het wordt geproduceerd al twee keer een gouden medaille. Misschien zorgt de vrieskou wel voor een derde gouden plak. (KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier