Biënnale Interieur en WONDER lokken 5.206 bezoekers

© (Foto GF)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Biënnale Interieur en WONDER blikken tevreden terug op een geslaagde editie met het vernieuwende designevenementt ‘Please Have A Seat’ als blikvanger, het nieuwe concept van Biënnale Interieur.

De tweede editie van WONDER lokte tussen 15 oktober en 14 november 5.206 betalende bezoekers. “Please Have A Seat” werd een vernieuwend designevent met een scenografisch parcours rond een centraal thema: de stoel. Meer dan 250 stoelen en zitobjecten werden gepresenteerd door 118 deelnemers uit 20 verschillende landen. Ongeveer 60% van de merken namen voor het eerst deel aan een event van Biënnale Kortrijk en ongeveer 30% van de deelnemers kwamen uit eigen land. Op die manier kwam Biënnale Interieur tegemoet aan een dubbele vraag: die van de deelnemers naar een toegankelijke formule zonder dure standen en zonder de noodzakelijke aanwezigheid van personeel en die van de bezoeker naar een unieke beleving. Ook de locatie droeg bij tot die belevingsfactor: de historische, architecturale Van Marcke-site in Kortrijk werd voor het eerst opengesteld voor publiek en zorgde voor een uniek kader. Er werd ook ingezet op digitale toepassingen, door de bezoekers via een QR-code per stoel alle info te bezorgen.

Lokaal talent

“Tijdens ‘Please, have a seat’ kregen mensen de mogelijkheid om de stoelen te voelen, erop te zitten en de stoel te gebruiken om met elkaar in gesprek te gaan. Die nieuwe kijk op het klassieke beursidee werd duidelijk geapprecieerd”, zegt directeur Jo Libeer van Biënnale Interieur. Biënnale Interieur kaderde binnen het creatieve stadsfestival WONDER, dat een maand lang de fabriekshallen op de voormalige site van Van Marcke in Kortrijk inpalmde met een boeiend en divers parcours vol tentoonstellingen, kunstinstallaties, workshops, lezingen, innovatieve projecten en verrassende presentaties. “Het was een geslaagde tweede editie van WONDER. Naast de gevestigde designers viel ook het werk van lokaal talent van Howest, Designregio Kortrijk of onze Bib in de smaak. En dat allemaal op een locatie die tot de verbeelding spreekt: de site Van Marcke. Op deze oude industriële site, even groot als het Buda-eiland, werken we samen met Van Marcke aan een compleet nieuw stadsdeel. In tussentijd is het de bedoeling dat jong talent of buurtbewoners de oude panden kunnen gebruiken voor creatieve ideeën”, duidt burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester).

Biënnale Interieur 2022 en WONDER 2022 zullen doorgaan van 20 tot 24 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier