Biekorf in Brugge krijgt een facelift

© PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het stadsbestuur van Brugge wil de Biekorf – met daarin zowel de bibliotheek, een podiumzaal en een cultuurcafé – een grondige facelift geven. Het Brugse architectuuratelier Dertien/12 werkt aan plannen om de Biekorf en de hele buurt er rond letterlijk en figuurlijk open trekken.

Onder de noemer De Stadsrepubliek wil het stadsbestuur samen met een aantal culturele partners de Biekorf en wijde omgeving grondig vernieuwen. Het gaat volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) niet enkele om een vernieuwing van de gebouwen maar ook om het creëren van een nieuwe dynamiek in de buurt. “Toen de stad zich engageerde om mee de schouders te zetten onder de verbouwing van de Republiek diende zich een nieuwe kans aan”, zegt burgemeester De fauw.

Internationaal ontwerpteam

“Het project ‘de Stadsrepubliek’ werd erkend als stadsvernieuwingsproject en zo verkregen we van de Vlaamse overheid een subsidie van 2 miljoen euro. Daarmee kunnen we dus aan de slag gaan. Deze wijk kent heel veel partners in creativiteit op een zeer kleine oppervlakte zoals De Republiek, De Biekorf, de Schouwburg, Kaap en Lumière. Dit moet nog meer een creatieve wijk worden waar ondernemers, bezoekers, bewoners en organisatoren elkaar vinden. Het College stelde het internationaal ontwerpteam rond architectuuratelier Dertien/12 aan om dit verhaal mee met ons te schrijven. Zij hebben drie opdrachten: de feitelijke verbouwing van de Biekorf, het opmaken van een ruimtelijk deelplan voor de wijk en het vormgeven van aan participatietraject met de buurt.”

Nieuwe en frisse dynamiek

De Biekorf, een gebouwencomplex dat opgetrokken is in de jaren ’70 en weinig harten sneller doet slaan, kan dan ook wel een frisse dynamiek met nieuwe elementen gebruiken en de architecten van bureau Dertien/12 hebben daar alvast al heel wat ideetjes over. “We staan nog maar aan de start van het traject maar we willen wel al even dromen“, stelt Lennart Claeys van Dertien/12. “Zo denken we eraan om meer openheid te creëren in de gevel van de Biekorf aan de kant van de Kuipersstraat. Nu geeft het teveel een gesloten indruk. Verder lijkt het aangewezen om een lees- en cultuurcafé te realiseren en het midden tussen bibliotheek en concertzaal zodat het voor alle gebruiker vlot toegankelijk is. De lokalen in de Sint-Jakobstraat waar nu kantoren van het cultuurcentrum zijn zouden volgens ons ook beter verhuizen naar andere locaties in het gebouw, bijvoorbeeld in nog in te richten zolderruimtes met veel lichtinval. De ruimte langs de Sint-Jakobstraat zou dan gebruikt kunnen worden als polyvalente ruimte.”

“Wij zullen rond al deze en andere ideeën een participatietraject opzetten in de vorm van een ‘wonderkamer’ in de Biekorf. In deze ‘wonderkamer’ zijn maquettes, tekeningen, en schema’s aanwezig maar er gaan ook lezingen, debatten en informatiedagen door. Vanaf midden maart verhuist overigens de oude Collegetafel van het stadhuis naar de Biekorf. De tafel waar decennia lang dé grote beslissingen voor de stad genomen worden krijgt nu een tweede leven in de Biekorf en we herdopen hem tot ‘burgertafel. We nodigen iedereen uit om rond deze tafel mee de stad te maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier