Bibliotheek Zwevegem krijgt inleverbus en nieuw uitleensysteem

Schepen Isabelle Degezelle is blij dat de bibliotheken van Zuid-West een verregaande samenwerking hebben. (foto GJZ)
Redactie KW

Eind deze maand sluit de bibliotheek een week zodat men kan overschakelen op het nieuw bibliotheeksysteem Wise. Nog voor de zomervakantie komt er ook een inleverbus zodat ook na sluitingstijd boeken kunnen teruggebracht worden.

De Zwevegemse bibliotheek stapt over naar het eengemaakte bibliotheeksysteem Wise. “Dit is een nieuw systeem waar alle Vlaamse bibliotheken zullen op aangesloten worden en dat ervoor zorgt dat het uitlenen en terugbrengen van materiaal een stuk vlotter zal verlopen, zowel voor de leners als voor onze medewerkers”, licht schepen Isabelle Degezelle toe.

Het nieuwe systeem zal vanaf dinsdag 31 maart operationeel zijn. “Om de overgang naar Wise zo vlot mogelijk te laten verlopen, sluit de bib vanaf maandag 23 maart de deuren tot en met maandag 30 maart. Ook de Bibus zal in die periode niet uitrijden. De bib heropent op dinsdag 31 maart om 10 uur en ook de Bibus rijdt diezelfde dag weer uit, vanaf 13.20 uur.”

De sluiting betekent niet dat er niet meer kan gelezen worden. “Om de ongemakken van de sluiting op te vangen, kan men vanaf nu al tijdelijk meer materialen lenen. In plaats van tien boeken en vijf dvd’s, kan men nu in totaal dertig materialen meenemen. Ook de vervaldatum van de uitgeleende materialen houdt rekening met de sluitingsperiode, zodat men de boeken langer kan houden”, aldus de schepen.

Inleverbus

Naast het nieuw informaticagedeelte krijgt de bibliotheek ook een inleverbus. “Die komt er nog voor de zomer. Het is als het ware een grote brievenbus waarin men de boeken kan terugbrengen, wanneer de bib niet geopend is. Men kan dus ‘s avonds of in het weekend voorbijkomen en de boeken in de bus werpen. Zo kan men sneller de boeken terugbrengen en komen ze vlugger opnieuw in onze rekken terecht.”

Het sanitair blok wordt heringericht en er komt een makkelijk bereikbaar toilet voor minder mobiele mensen. Met het installeren van het nieuwe ontleenprogramma, werd ook gesleuteld aan het bibliotheekreglement. “Het feit dat alle bibliotheken zullen overschakelen op Wise, vormde de aanleiding om met alle bibliotheken van de regio Zuidwest rond de tafel te zitten en de diverse reglementen op elkaar af te stemmen. Het is de bedoeling om mettertijd tot een gemeenschappelijk bibliotheekreglement te komen.”

Overal geldig

De belangrijkste verandering is dat de individuele lenerskaart geldig is in alle bibliotheken van de regio Zuidwest. Dit zijn de bibliotheken van Avelgem, Anzegem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem. Een andere wijziging is dat men voortaan 15 materialen kan ontlenen, nu waren dat er 10. Ook bedraagt de uitleentermijn voor alle materialen vier weken, dus ook voor dvd’s. Dit nieuwe reglement gaat in vanaf 1 april.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier