Bibliotheek Kortrijk breidt collectie uit

De Bibliotheek Kortrijk besteedt 740.000 euro – gespreid over vier jaar – om de bestaande collectie uit te breiden. Het college keurde de gunning voor de aankoop goed.

© JVGK

Het college keurde eind vorige maand de gunning voor de aankoop van de bibliotheekcollectie voor de komende vier jaar goed. Alles samen gaat het over een bedrag van 740.000 euro, gespreid over vier kalenderjaren. Boekenwolf (strips) en Etiket (kinder- en jeugdboeken) zijn twee regionale aanbieders die het haalden. Daarnaast levert Muziek-al uit Aalter de komende twee jaar alle cd’s en dvd’s.

“De eerste lading jeugdboeken is al binnen. We konden goed onderhandelen en proberen met het budget zoveel mogelijk te doen. De aankoop van volwassenenboeken gebeurt via een Europese aanbesteding waarvan het resultaat eind deze maand bekend zal zijn”, duidt Valerie Dekeyzer, een van de experten van het Team Collectie. Jaarlijks koopt de bibliotheek van Kortrijk bijna 24.000 nieuwe titels aan.

“De stad gelooft in de werking van Bibliotheek Kortrijk”

De volgende vier jaar wordt er 400.000 euro geïnvesteerd in boeken voor volwassenen, 232.000 euro in jeugdboeken, 48.000 euro in strips en 60.000 euro in audiovisueel materiaal. “De stad gelooft in de werking van Bibliotheek Kortrijk waar ze het literaire met de muziek versterken. Onze bibliotheek Kortrijk is een parel en een van de warmste plaatsen in een stad: eigenlijk een woonkamer waar jong en oud elkaar ontmoeten. Het drukst bezochte hoekje is deze van de kinderen. Anderstaligen vinden er hun plaatsje”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA).

Er zijn weinig bibliotheken waar zoveel te doen is als de bib in Kortrijk. Denk maar aan de voorleesuurtjes, het Jeugdboekenfestival, Muziekboutique en het Memento woordfestival. We zijn ambitieus op lange termijn. Er bestaan plannen om naar Buda-eiland te verhuizen, maar dat is toekomstmuziek. We blijven investeren in deze locatie aan de Leiestraat.”

De eerste lading jeugdboeken is intussen al gearriveerd. “We moeten die boeken nog plastificeren en klaarmaken om in de rekken te leggen. Dat duurt een kleine drie weken”, besluit Valerie Dekeyzer. De collectie van de bibliotheek bestaat momenteel uit 231.000 boeken, waarvan 109.850 jeugdboeken en 29.103 vinylplaten.

(Peter Van Herzeele/JVGK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.