Bibliotheek Harelbeke begint met afhaaldienst

© LO
Redactie KW

Om de lees-, kijk- en luisterhonger van de gebruikers van de Bibliotheek Harelbeke niet langer op de proef te stellen, opent de bibliotheek van Harelbeke vanaf maandag 6 april een afhaalbib. Uiteraard zijn daar een aantal regels aan verbonden die de veiligheid van het personeel en de gebruikers moet garanderen.

“Vanaf volgende week zet onze bib de deur terug op een kier nadat ze een paar weken dicht was”, zegt Francis Pattyn, schepen van Cultuur van de stad Harelbeke. “Op een kier, want omwille van de veiligheidsmaateregelen die we in acht nemen in het kader van de coronacrisis, kunnen we niet openen alsof er niets aan de hand is. Daarom openen we een afhaalbib. Mensen kunnen online materialen aanvragen en hun pakket op een vooraf afgesproken moment ophalen. Het terugbrengen gebeurt via de daartoe voorziene inleverbus naast de ingangsdeur. Als mensen niet in de mogelijkheid zijn online te bestellen, kunnen ze uiteraard ook alles telefonisch regelen.”

Jan Van Herreweghe, bibliothecaris, is blij dat boeken, cd’s en dvd’s terug hun weg vinden naar de inwoners. “We bieden slechts een beperkte service via de afhaalbib, maar we hopen daarmee soelaas te brengen voor de lange dagen van quarantaine die nog voor ons liggen.”

Veiligheidsmaatregelen

Al de materialen die binnenkomen gaan drie dagen in quarantaine. Ze worden grondig schoongemaakt en pas daarna komen ze weer in aanmerking voor uitleen. Hygiëne en veiligheid zijn onze prioriteit bij het klaarmaken van de pakketten. Bij het afhalen van je pakket kom je niet in contact met andere leners. Ook het bibliotheekpersoneel houdt de nodige afstand. Mogen wij vragen met slechts 1 persoon het pakket te komen afhalen. Boeken worden enkel nog binnengebracht via de inleverbus en komen niet in contact met de boeken die je afhaalt.

De spelregels voor het veilig ontlenen zijn als volgt:

Hoe?

– Maak een lijstje van de materialen die je wil (boek/cd/dvd) en check in de online catalogus (via www.harelbeke.bibliotheek.be) of ze aanwezig zijn in de bib. Dit kan je doen door te klikken op ‘Waar staat het?’.

– Er kunnen enkel materialen uit de Centrale bibliotheek aangevraagd worden en niet uit Uitleenpost Hulste.

Afhalen kan enkel in de Centrale bibliotheek.

– Geef je verlanglijstje (max. 10 titels) door via het invulformulier dat je hier kan vinden.

– Vul je gegevens in (hou je lezersnummer bij de hand)

– Kies een afhaalmoment

– Je ontvangt van ons een bevestigingsmail

– Op het afgesproken tijdstip kom je je pakket afhalen.

Afhaaltijden

Van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier