Bibliotheek en Huis van het Kind slaan handen in elkaar

Bernard Vanmeerhaeghe (Sociaal Huis), Steven Vanbelle (bib Dentergem), Koen Degroote (burgemeester), Enya De Larivière (Huis van het Kind) en Bart De Keukeleire (schepen). (foto RD)
Redactie KW

De allerkleinsten, ook zij die niet makkelijk te bereiken zijn, aan het lezen krijgen. Dat is het opzet van de samenwerking tussen de Dentergemse bib en het Huis van het Kind.

Bibliothecaris Steven Vanbelle steekt van wal: “Onze samenwerking bouwt eigenlijk verder op het bestaande project Boekstart. Als onderdeel van Iedereen Leest zet de organisatie zich in voor leesbevordering bij kinderen, al van bij de allerkleinsten. Boekstart bezorgt twee keer een leesbevorderingspakketje aan de jonge ouders. Het eerste pakketje wordt meegegeven, bij de tweede contactname worden de ouders in de bib uitgenodigd om het pakketje af te halen. Zo komen ouders en kind al eens de bibliotheek binnen.”

Het is een kleine stap voor de ouders, maar een grote voor het kind. Want lezen is niet alleen leuk, het bevordert de taalontwikkeling en de band tussen ouder en kind. “Toch ondervinden we dat we niet alle ouders bereiken”, zegt de bibliothecaris. “Daarom vonden we het aangewezen deze samenwerking tussen de bib en het Huis van het Kind op poten te zetten.”

Iedereen bereiken

Het Huis van het Kind maakt deel uit van het Sociaal Huis, vroeger bekend als het OCMW. Bij deze dienst kan elke ouder terecht met vragen rond ouderschap, opvang… De initiatiefnemers willen alle ouders ze bereiken, ook diegenen die niet in contact komen met Kind en Gezin en dus ook de pakketjes ter leerbevordering niet ontvangen.

Steven Vanbelle: “Er is intussen een heus mini-bibje voorzien. Ideaal om de kindjes die met hun ouders meekomen in de boekjes te laten snuisteren. Deze samenwerking maakt deel uit van een ruimere visie binnen de gemeente. Samenwerken versterkt. Meer initiatieven volgen ongetwijfeld.” (RD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier