Bibliotheek Dentergem krijgt nieuw bibliotheeksysteem en sluit tijdelijk de deuren

Steven Vanbelle, hoofdbibliothecaris van Dentergem. © (foto KB)
Redactie KW

Normaal gezien had op maandag 23 maart de bibliotheek voor enkele dagen de deuren van beide vestigingen gesloten voor de invoering van een nieuw bibliotheeksysteem. Maar door het coronavirus zijn de bibliotheken sowieso al gesloten, nog zeker tot 3 april.

Tijdens de sluiting schakelt de bibliotheek, net als een 50-tal andere West-Vlaamse bibliotheken, over op een nieuw bibliotheeksysteem genaamd Wise. Deze omschakeling past in het project Eengemaakt BibliotheekSysteem van Cultuurconnect. Op deze manier willen bibliotheken de service en gebruiksvriendelijkheid verder vergroten én nog meer inzetten op digitale dienstverlening.

Wat kan en wat niet tijdens de sluiting

Tijdens de sluitingsperiode is het niet mogelijk om materialen te ontlenen, terug te brengen, te verlengen of te reserveren. De online service ‘Mijn Bibliotheek’ zal tijdelijk buiten gebruik zijn en de bibliotheekcatalogus is tijdens deze periode eveneens niet raadpleegbaar. De uitleentermijn werd tijdelijk ruimer gezet en materialen die normaal tijdens de sluitingsperiode moesten teruggebracht worden, kregen een ruimere uitleenperiode. De lezers hoeven zelf niets te doen want de lenersgegevens en koppeling voor ‘Mijn bibliotheek’ blijven behouden.

Voordelen van het nieuwe systeem

“Door over heel Vlaanderen hetzelfde bibliotheeksysteem te installeren, staan we sterker voor de toekomst en kunnen we veel vlugger anticiperen op nieuwe technieken”, aldus Steven Vanbelle, al jaren de hoofdbibliothecaris van de gemeente Dentergem.

“Het nieuwe systeem zal niks dan voordelen bieden aan onze klanten. In eerste instantie zullen ze er niet zo veel van merken. Onze website werd namelijk eerder al vernieuwd en ook de ‘Mijn Bibliotheek’-accounts behouden hun huidige vorm. Wel komen er in de toekomst tal van nieuwe toepassingen.”

“Er was al ‘Bieblo’, om kinderen te helpen een leuk boek te vinden, en daar komt de komende maanden ‘Mijn Leestipper’ en tal van e-boeken bij. ‘Mijn Leestipper’ is een gepersonaliseerde boekenzoeker voor volwassenen en met het e-boekenplatform zullen onze klanten binnenkort e-boeken gratis kunnen downloaden op hun tablet of e-reader.”

“Met dit systeem kan je binnenkort ook gratis e-boeken downloaden”

De komst van een nieuw systeem zorgt ook voor enkele wijzigingen in het bibliotheekreglement. Voortaan kunnen lezers met één pasje ruim 40 items ontlenen. De lezer kan zo bijvoorbeeld 15 gedrukte materialen én 10 dvd’s én 5 games én 5 bordspellen én 5 vertelplaten in één keer lenen. “Zolang je alles nog kan dragen, is het oké”, lacht Steven.

Op vertoon van een lerarenkaart mag je gratis lid worden. Boetes voor laattijdigheid worden 10 cent per dag. Alle veranderingen vind je netjes op een rij op https://dentergem.bibliotheek.be/nieuws/sluiting. Om tegemoet te komen aan de vele vragen van mensen om spullen uit te lenen tijdens de coronacrisis werd er op woensdag 18 maart een ophaaldag georganiseerd. (KB)

Meer info: 056 61 39 98 of dentergem.bibliotheek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier