Bibliotheek brengt wisselcollectie tot bij de schoolpoort

© foto Nele
Nele Sabbe
Nele Sabbe Medewerker KW

De bibliotheek van Wingene wil kinderen aan het lezen krijgen en doet dat via wisselcollecties. Een collectie boeken wordt aan de scholen geleverd, zo blijft de bibliotheek toegankelijk voor elk kind.

“Om actuele boeken tot bij de kinderen in de scholen te brengen bieden wij verschillende opties aan”, legt schepen van Bibliotheek Brecht Warnez uit.

Box met 20 boeken

“Enerzijds hebben we de klassikale ontleningen en anderzijds de wisselcollecties. Bij de klassikale ontleningen komen leerkrachten met hun klas na afspraak naar de bibliotheek. De leerlingen kiezen een boek en kunnen het lenen.”

“Bij de wisselcollecties moet men niet naar de bibliotheek te komen. Voor sommige scholen brengt de tijdelijke locatie in de kerk van de Hille een probleem met de afstand met zich mee. Via de wisselcollecties krijgt elke klas een box met 20 boeken en die boxen worden aan school geleverd.”

Goede oplossing

“Het grote voordeel van een klassikale ontlening is dat de kinderen zelf hun boek kunnen kiezen en bovendien leren ze de bibliotheek kennen”, vult bibliothecaris Christine Fransoo aan. “Dat kan hen helpen om zelfstandig hun weg naar de bibliotheek te vinden.”

De scholen zijn alvast heel tevreden dat de wisselcollecties tot de mogelijkheid behoren. “De wisselcollectie is alvast een goede oplossing voor de scholen”, weet pedagogisch directeur van de Centrumschool Steven Kindt.

Bibliotheekpersoneel

“Elke school in onze gemeente kan een wisselcollectie aanvragen. De klas ontvangt dan een box met 20 boeken, samengesteld door het bibliotheekpersoneel. Wanneer de boeken uitgelezen zijn geven ze een seintje aan de bibliotheek. Dan ontvangen ze zo snel mogelijk een nieuwe box.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.