Bibliothecaris Myriam Verfaillie met pensioenin Lendelede

Bibliothecaris Myriam Verfaillie is met pensioen en zal onder meer leesmoeder worden. (foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

Eind september ging bibliothecaris Myriam Verfaillie met pensioen. Ze wordt opgevolgd door Ellen Allegaert. “33 jaar lang kon ik de bibliotheek uitbouwen tot wat ze vandaag is: een eigentijdse bib voor onze gemeente, een ontmoetingsplek voor jong en oud”, zegt Myriam

Myriam is van opleiding licentiate moderne geschiedenis en deed enkele interims in het onderwijs. “Omdat er geen werk was in het onderwijs en ik door mijn opleiding regelmatig in bibliotheken kwam voor wat opzoekwerk, ontdekte ik er de liefde voor boeken. Aan de Hogeschool Gent volgde ik een driejarige opleiding gegradueerde in bibliotheek- en archiefwezen en behaalde het diploma bibliothecaris. In 1986 werden de bestaande Lendeleedse bibs, de Ontwaking en Sint-Jozef, samengevoegd en in 1987 was er voor het eerst een gemeentelijke openbare bibliotheek waar ik dan in oktober van dat jaar als bibliothecaris werd aangesteld.”

“In het begin gebeurden de ontleningen met boekkaarten en een lenerskaart met datumstempel voor de terugkeer. Een boek zoeken deed je in de steekkaarten in de catalogusbakken.”

Leesterras

“In 1998 was er een geautomatiseerde catalogus op pc en vier jaar later volgden de eerste geautomatiseerde ontleningen met barcodescanner. In 2016 werden 2 zelfuitleenbalies geïnstalleerd en in 2018 werd de bib verbouwd tot een eigentijdse ontmoetingsplaats met een leesterras buiten.”

“Van het zogenaamde zwart gat zal er geen sprake zijn”

Myriam pikt er enkele realisaties uit waarop ze bijzonder trots is. “De opstart van de leesclub in 2004 waar ik met 6 leden begon en er nu 14 zijn en de opstart van de kinder- en jeugdjury in 2008. De vele tentoonstellingen, het mooie aanbod aan jeugdauteurs als Carl Cneutt, Brigitte Minne en Stefan Boonen. Ik had ook het geluk heel wat gerenommeerde sprekers naar Lendelede te kunnen halen als Jef Geeraerts, Alain Remue, Jef Vermassen, Bjorn Soenens, Rudy Vranckx en Michael Van Droogenbroeck om er maar enkele te noemen. En ik mocht in die 33 jaar de bib van bij de start uitbouwen tot wat ze nu is.”

Nu ze met pensioen is zegt Myriam vooral de warme contacten met de bibliotheekbezoekers, de leerlingen en leerkrachten te zullen missen.

Van dag tot dag

“En er komt veel tijd vrij. Onder andere om boeken te lezen waarvoor ik nog geen tijd had. Maar ik bekijk het van dag tot dag en sta open voor creatieve en culturele projecten. Zo ben ik al aangesproken als leesmoeder in de lagere school en zit ik in het redactieteam voor een boek rond de geschiedenis van mijn geboortedorp Woesten. Onlangs is mijn eerste kleinkind Alix geboren, het dochtertje van mijn oudste zoon Wim en zijn vrouw Rebecca en daar zal ook wel de nodige tijd naartoe gaan. En ik zal ook een keer een overall aantrekken als ze hun verbouwingswerken beginnen. Bovendien is mijn man Jef Doise ook al met pensioen en kunnen we nu meer samen genieten. Van het ‘zwart gat’ zal er geen sprake zijn.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier