Bezorgde kunstenaars gaan in zee staan

Redactie KW

Op zaterdag 8 augustus zullen vele artiesten en toeschouwers op Theater Aan Zee tot de lippen in het water gaan staan in zee. Zo vragen ze aandacht voor de onrustwekkende situatie van individuele kunstenaars en jongere artistieke organisaties.

Hun actie ‘HOOGTIJd’ reageert op de recente beslissing van Vlaams cultuurminister Sven Gatz om slechts de helft van positief geadviseerde projecten middelen toe te kennen.

De actie gaat uit van tientallen kunstenaars die momenteel voorstellingen spelen op het festival Theater Aan Zee in Oostende. ‘De beslissing van minister Gatz om 79 organisaties en kunstenaars geen middelen toe te kennen, ondanks hun positief advies, staat haaks op zijn uitgesproken intentie om de situatie van individuele kunstenaars te willen verbeteren’, aldus theatermaker Yves De Pauw, een van de initiatiefnemers.

De actie roept ook toeschouwers op om mee hun bezorgdheid te laten blijken. ‘Op TAZ ontmoet je een heel enthousiast publiek voor jong werk’, aldus theatermaker Janne Desmet. ‘Maar net dit heel beweeglijke deel van het kunstenveld, samen met vele andere individuele kunstenaars, krijgt het moelijker om werk te creëren. Ook het publiek dreigt in de komende jaren minder nieuwe instroom te zien. Is dit een voorbode van nog meer besparingen?’

Negatief geadviseerde aanvragen

De administratie en beoordelingscommissies van minister Gatz gaven een positief advies voor 130 subsidieaanvragen voor projecten en kunstenaarsbeurzen, maar er is slechts geld voor 51 dossiers. Bij hen schrapt Gatz bovendien nog gemiddeld 25% van het voorgestelde subsidiebedrag, maar geeft hij wel subsidies aan 7 negatief geadviseerde aanvragen. Van een voorgesteld bedrag van in totaal 3,1 miljoen wordt slechts 1,3 miljoen uitgereikt. Terwijl in 2013 nog ruim tien miljoen in de projectenpot zat, is dat in 2015 nog 6,5 miljoen.

De kunstenaars op TAZ lanceerden intussen de website www.hoogtijd.be, en nodigen bij hun voorstellingen het publiek uit om zelf een postkaartje op te sturen naar minister Sven Gatz, om ook zijn bezorgdheid als cultuurliefhebbers te laten blijken. Op de postkaart staan negen kunstenaars tot de lippen in het water. Dat beeld wordt zaterdag overgedaan met tientallen solidaire kunstenaars en toeschouwers. Voor de actie op zaterdag wordt om 12u verzameld aan de achterkant van het Casino Kursaal in Oostende, op de Zeedijk.

(ds)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.