Bezoekers Festival van de Noordzee proeven Omegabaars… gekweekt in Kruishoutem

Redactie KW

Eens de zon erdoor kwam zakte dinsdag heel wat volk af richting Zeebrugge voor het Festival van de Noordzee.

Even dreigde het Festival van de Noordzee dit jaar in het water te vallen door de hevige onweersbuien die over de contreien trokken, al hield dat de organisatie niet tegen om hun beste beentje voor te zetten.

“De tenten hebben we opgezet in de gietende regen en onze mensen waren doornat”, zegt voorzitter van het Zeebrugs feestcomité, Michel Monbaliu. “Gelukkig houdt een beetje natte kledij onze equipe niet tegen.” De weergoden beloonden het harde werk in de namiddag met een stralende zon waardoor het evenement nog heel wat volk lokte.

Naast de traditionele optredens, de wedstrijden paling vangen of garnaalpellen en de kinderanimatie konden de aanwezigen gisteren trouwens genieten van een primeur. Zo kon er voor het eerst gerookte Omegabaars geproefd worden aan de Rederskaai. Een vissoort die op duurzame manier gekweekt wordt in Kruishoutem.

Kweker Dirk Belmans van Aqua4C kwam er persoonlijk een woordje uitleg geven waarom het zo belangrijk is op duurzame manier vis te kweken. “Als we binnen 50 jaar nog vis willen eten moet het op duurzame manier gebeuren anders wordt het moeilijk”, zegt hij. Passanten konden er de baars naar hartelust proeven en die bleek goed in de smaak te vallen. “Ik wist van de soort af en was zeer nieuwsgierig om de smaak eens te proeven“”, zegt bezoeker Silvain Polak (59). “Ze is zeer lekker en doet me een beetje denken aan forel, ook zitten er zo goed als geen graten in wat mooi meegenomen is.”

Volgens Belmans werd de Omegabaars unaniem goed onthaald. “Het leuke is dat mensen ook geïnteresseerd zijn in ons verhaal. We hebben zowat de hele dag non stop uitleg gegeven.”

In de late namiddag werd Claudine Janssens (55) nog tot Visambassadrice gekroond nadat ze verschillende proeven tot een goed einde moest brengen waaronder om ter vlugst garnalen pellen. “Ik doe al elk jaar mee en het is de eerste keer dat ik de titel binnenhaal dus ben erg gelukkig”, lacht ze.

(DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier