Bezoek weer beperkt toegestaan in openbare Kortrijkse WZC’s dankzij sneltests

In WZC Sint-Jozef wordt opnieuw een aparte afdeling ingericht voor bewoners die positief testen. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Een algemene testronde in de vijf woonzorgcentra van Zorg Kortrijk onthulde 31 besmettingen bij het personeel en acht besmettingen bij de bewoners. Dat betekent dat de cohortafdeling in het woonzorgcentrum Sint-Jozef in de Condédreef terug wordt opgestart. Bezoek aan de bewoners is opnieuw mogelijk in alle woonzorgcentra vanaf vandaag (dinsdag), maar beperkt tot één bezoeker per dag en maximaal vier verschillende bezoekers op twee weken.

Naar aanleiding van het toenemende aantal besmettingen binnen de gemeentegrens werden alle medewerkers (personeel, stagiairs, jobstudenten en vrijwilligers) van de woonzorgcentra van Zorg Kortrijk getest. Dat leverde 31 besmettingen op onder het personeel en acht bij de bewoners, grotendeels mensen zonder symptomen, die zich dus niet ziek voelen.

Er zijn besmettingen vastgesteld in vier van de vijf woonzorgcentra van Zorg Kortrijk: Biezenheem (Bissegem), De Zon (Bellegem), Sint-Jozef (Kortrijk, Condédreef) en Ter Melle (Heule). “Vervolgens zijn we ook gestart met het testen van alle bewoners op afdelingen waar een besmet personeelslid actief was. Dit leverde acht besmette bewoners op verspreid over Biezenheem en De Zon”, laat het stadsbestuur weten.

Speciale afdeling

Dat betekent dat de cohortafdeling voor bewoners met Covid-19 besmetting terug opgestart wordt in een vleugel van het woonzorgcentrum Sint-Jozef. Alle besmette bewoners worden daar ondergebracht en verzorgd in afwachting van een negatieve test, waarna ze terug kunnen naar hun vertrouwde kamer.

Door het grote aantal besmettingen of door hoogrisicocontact is bijna 10 procent van de medewerkers niet inzetbaar.

Resultaten testen komen tergend traag binnen

Zorg Kortrijk kon gebruik maken van het testaanbod van Zorg&Gezondheid. Wel werd vastgesteld dat de resultaten van die testen traag binnekomen. In sommige gevallen duurt het tot 96 uur vooraleer de uitslag bekend is.

“Dat is tergend traag als je zolang moet wachten. We vragen de hogere overheid met klem om dit probleem dringend aan te pakken. Zoniet verliest het testbeleid veel van zijn kracht”, benadrukt Philippe De Coene, schepen van Zorg (SP.A).

Aangepaste bezoekersregeling

Bezoek is opnieuw toegelaten in alle woonzorgcentra vanaf dinsdag. Maar er zijn voorwaarden. Zo mag er maar “”n bezoeker per dag langs komen. Dat ene bezoek per dag kan gedurende veertien dagen gebeuren door vier verschillende familieleden.

“Van zodra sneltesten beschikbaar zijn, vragen wij de bezoekers zich te laten testen voorafgaand aan het bezoek”, aldus de schepen. “De vier personen die mogelijks een bezoek zouden brengen, moeten zich ook op voorhand kenbaar maken aan de receptie van elke instelling of via de afdelingsverantwoordelijke.”

Een knuffel is niet meer aan de orde. Bezoekers moeten steeds 1.5 meter afstand bewaren van bewoners en een mondmasker is verplicht tijdens het hele bezoek. Bij palliatieve situaties is bezoek wel toegestaan.Daarvoor geldt een meer soepele regeling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier