Bezoek de Beukelaremolen op openmolendag

Molenaar Marc Hindryckx aan het werk binnen in de molen.
Redactie KW

Op 17 oktober 2021 organiseren de molenaars in West- en Oost-Vlaanderen een openmolendag. In Merkem kan men een bezoekje brengen aan de Beukelaremolen. Marc Hindryckx (61) woont in Merkem en is vrijwilliger/molenaar. Hij kijkt er alvast naar uit om op die speciale dag bezoekers welkom te mogen heten.

“Deze molen maalt maximaal 200 dagen, als alles perfect is met een strakke oostenwind. Op die momenten kan de molen zo’n 100 kilo meel (of driehonderd kilo veevoeders) per uur malen”, vertelt molenaar Marc.

Windrichting

“De molen staat los op gemetste blokken die volgens de windrichting werden gemetst. Om te malen is de oostenwind perfect. Zuidenwind is minder geschikt, omdat die niet gelijkmatig waait en vaak met onweer gepaard gaat. Westenwind is dan weer heel wispelturig. Noordenwind is naast de oostenwind de meest ideale wind om vlot te malen.” Er worden ook speciale producten gemaakt met het meel van deze molen.

“We hebben biotarwemeel, biospeltmeel, en veevoeders. Van het biotarwemeel, dat altijd volkoren is, wordt Beukelarebrood en Beukelare-appelcake gebakken. Het speltmeel wordt gebruikt bij het bereiden van speltbroden. Nog even meegeven dat de kleuren van de wieken de kleuren van de gemeente Houthulst, onze hoofdgemeente, weerspiegelen.” Met de openmolendag wil men het molenaarsambacht in de kijker zetten en de bezoekers tonen dat het bedienen van een molen niet zo eenvoudig is. Men leert dus niet alleen bij over het beroep van molenaar, maar ook over de werking van de molen zelf.

Rondleiding

Wie de Beukelaremolen bezoekt, kan alvast rekenen op een uitgebreide toelichting van Marc. “Interessant is dat de binnenkant van de molen op deze dag volledig te bezichtigen is. Zo kan men zien hoe hij functioneert”, vertelt de molenaar.

“Ik zal er ook een rondleiding verzorgen met uitleg over wat waarvoor dient en over hoe het malen van graan in zijn werk gaat. Daarnaast zal ik het hebben over de verschillende graansoorten. Mensen zullen mij tevens vragen kunnen stellen. Ik zal de rondleiding aanpassen aan het publiek, zodat het ook voor de kinderen een leuke namiddag wordt.” (ACK)

Een bezoekje brengen aan de Beukelaremolen, een staakmolen met open voet, in de Rode Steenstraat in Merkem, kan op zondag 17 oktober 2021, van 10 tot 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier