Bezielster buurtwerking Rita De Foer in de bloemen: “Ze heeft hart van goud”

Rita De Foer (rechts op de foto) krijgt heel veel steun van haar beste vriendin Hilde Kesteloot. © CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Vanuit de centrumparochie werd een heel actieve buurtwerking in het leven geroepen. Omdat dit werk in alle stilte gebeurde, blijkt dit bij velen nog niet bekend te zijn. De bescheiden bezielster is gewezen kleuterjuf Rita De Foer.

De buurtwerking is het werk van veel vrijwilligers. In elke straat is er wel iemand actief. Allemaal mensen die weten wat in hun straat gebeurt en er als de kippen bij zijn wanneer ondersteuning of een bezoekje bij eenzame mensen nodig is. Zonder de bijstand van die vrijwilligers zouden veel inwoners die nood hebben aan een schouderklopje in eenzaamheid achterblijven.

De persoon die zich al jaren inzet voor deze buurtwerking is gewezen kleuterjuf Rita De Foer. Zij wordt door haar medewerkers nu zelf eens in de bloemen gezet. Er was heel veel overtuiging nodig om haar een plaatsje te gunnen in onze krant. Het liefst wil ze in anonimiteit haar werk van naastenliefde verderzetten. Zij drukte ons dan ook wel honderd keer op het hart haar niet al te veel lof toe te zwaaien maar het heel bescheiden te houden. Gelukkig kregen we een steuntje van haar beste vriendin Hilde Kesteloot die Rita kon overtuigen mee te werken aan dit interview.

Kleuteronderwijzeres

Rita De Foer werd geboren in Oostrozebeke op 3 september 1948. Na haar humaniora trok zij naar Eeklo (Ten Doorn) waar zij een opleiding volgde tot kleuteronderwijzeres. “Op 20-jarige leeftijd zaten de studies erop en kon ik meteen aan de slag in mijn eigen gemeente in de school in de Wielsbekestraat. Ik deed dit beroep bijzonder graag en bleef het doen tot mijn 55 jaar. Ik ben gestopt om voor mijn alleenstaande moeder te zorgen en daar heb ik nog altijd geen spijt van. Moeder stond er helemaal alleen voor en had hulp nodig. Ik heb ruim vier jaar voor haar gezorgd. Ik geeft wel toe dat ik gestopt ben in het onderwijs met pijn in het hart. Ik zag mijn kinderen immers dolgraag.”

“Ik help anderen het liefst in alle stilte omdat ik de mensen graag zie”

In het dorp is Rita bij iedereen bekend om haar dagelijks sociaal engagement. “Het sociale kreeg ik met de paplepel ingegeven. Al heel vroeg was ik lid van jeugdbewegingen zoals de Kroonwacht en later de Chiro. Ik trok mee naar de jeugdkampen om te helpen en overal waar ze me nodig hadden. Ik ben ook jaren de bezieler geweest van de Lourdesvrienden tot ik hoofdverantwoordelijke werd van de vereniging. Toen de vereniging haar vijftigjarig bestaan vierde, werd de vraag gesteld of we nog met de verkoop van lotjes zouden doorgaan of ermee stoppen. De vereniging hield uiteindelijk op te bestaan maar de meeste lotjesverkopers stapten over naar de buurtwerking.”

Buurtwerking

Rita is de grote bezieler van de buurtwerking. Zij zorgt er voor dat er in elke straat iemand is die er de verantwoordelijkheid opneemt. “De buurtwerking is een kerkelijke werking die gestart is vanuit de parochie en nog heel succesvol is. De buurtwerkers waken over hun straat en zorgen ervoor dat wie eenzaam is of hulp nodig heeft een bezoekje krijgt. Ons werk is zeer uiteenlopend. Dat kan gaan om het sturen van een kaartje bij een doopsel, eerste communie of vormsel. Je kan de buurtwerker zien als het aanspreekpunt in de straat. De buurtwerker signaleert een overlijden of huwelijk zodat iemand kan langs gaan voor een korte babbel. Dan zijn er ook de dagelijkse bezoeken bij oudere mensen die er alleen voor staan en dringend behoefte hebben aan zaken uit de winkel die ze zelf niet kunnen halen. Elke dag ben ik in de weer om fragiele mensen bij te staan en hen wat op te beuren. Ik doe dat helemaal niet om in de belangstelling te staan. Ik doe dit het liefst in alle stilte en omdat ik de mensen graag zie. Dat ik nu door mijn medewerkers van de buurtwerking gevierd word omdat ik op zondag 3 september mijn 75ste verjaardag vier, is voor mij een complete verrassing. Ik had liever gehad dat daar geen ruchtbaarheid aan gegeven werd.”

Kaartjes sturen

“Rita is van ’s morgens op weg met haar fiets om rolluiken op te trekken, naar de bakker of apotheek te gaan en buurtbewoners naar de dokter te brengen”, weet Hilde Kesteloot. “Sommige mensen die op reis gaan vragen Rita of ze regelmatig eens wil binnenspringen bij hun vader of moeder. Rita begeleidt ook de eucharistieviering in het rusthuis. Kortom ze heeft een hart van goud en verdient het even in de bloemetjes gezet te worden. Nu heb ik alvast een mail uitgestuurd met de vraag om massaal verjaardagskaartjes te sturen. Rita woont trouwens in de Hoogstraat 25.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier