Bezegelen Cor en Jara vurige romance met baby’s?

Cor en Jara brengen de winter door in hun nestbak en ze zien er goed uit. (gf))
Redactie KW

De slechtvalkensoap, die elk voorjaar honderden Kortrijkzanen in zijn ban houdt, zou komend jaar wel eens een gelukkig einde kunnen kennen. Het is op dit moment nog een paar maand te vroeg om al aan kuikens te denken. Maar het gaat goed met Cor en Jara, de twee valken die vorig jaar de nestbak hoog op de Sint-Maartenstoren wisten te veroveren. De omstandigheden voor slechtvalkbaby’s blijken ideaal. “Er is een goede kans op een mooi nest”, aldus Yves De Bosscher van Slechtvalken Zuid-West-Vlaanderen.

Even het geheugen opfrissen. Sinds bijna vier jaar staat er permanent een camera gericht op de nestbak in de toren van de Sint-Maartenskerk in Kortrijk. De bak zelf staat er al sinds 2008. Er passeerden al verschillende slechtvalken de revue.

Meteen na het plaatsen van de camera komt een koppel Oost-Vlaamse valken aanvliegen. Hun drie pogingen tot een nest in 2018 mislukken. Maar niet getreurd! In 2019 komt het koppel opnieuw aangewaaid. Op 9 maart legt het vrouwtje een eerste ei. Nu honderden Kortrijkzanen hun wel en wee volgen, krijgen de dieren een naam. De Kortrijkzanen stemmen uiteindelijk voor Maarten (naar Sint-Maarten) en Emma (naar de derde Kortrijkse stadsreus). Emma doet meteen haar best, ze legt uiteindelijk vier eieren. Drie daarvan gaan verloren, maar eentje komt, na weken van spanning, uit. In mei, als duidelijk wordt dat het jong zal blijven leven, organiseert het stadsbestuur een babyborrel voor haar. Schepen Bert Herrewyn doopt haar Manten, naar de beschermer van de stad.

Uit bak gevallen

Enkele weken daarna loopt het grondig mis. Manten probeert voor het eerst haar vleugels uit te slaan, maar ze valt uit de bak. Dagenlang helpt half Kortrijk naar haar zoeken, maar tevergeefs. Ze wordt doodverklaard tot ze op 3 juni opeens weer opduikt. Opluchting alom. Er wordt een extra zitstok geïnstalleerd aan de bak. Die moet voorkomen dat de jonge vogels bij het testen van hun vleugels naar beneden donderen. Een herhaling van dat mooie tafereel komt er helaas niet. In maart 2020 wordt duidelijk dat Maarten vermist is. Experten vrezen dat werken aan de toren hem verjaagd hebben, maar niemand weet wat er echt gebeurd is. Emma laat dat gelukkig niet aan haar hart komen, maar ook zij vertrekt uiteindelijk.

Luttele dagen later palmt een nieuw koppel de nestbak al in. Die worden toepasselijk Cor en Rona genoemd. Maar dat is buiten Emma gerekend! In het voorjaar van 2020 wordt een ware veldslag om de bak geleverd. Die wordt uiteindelijk gewonnen door Emma. Cor mag blijven, maar het is duidelijk wie de spreekwoordelijke broek aan heeft in hun relatie. Het geluk van Emma is helaas van korte duur. Uit webcambeelden blijkt dat een jonge indringster haar eind maart 2021 verjaagt uit de nestbak. Ze is sindsdien niet meer gezien. De partner van Emma, Cor, probeert het nest onmiddellijk te bewaken. Maar hij blijkt geen partij voor het nieuwe wijfje. “Hij bracht haar prooien en hij werd in ruil daarvoor in de nestbak gedoogd. Maar de dag erna belette het wijfje hem toch om de eieren van Emma te bebroeden. Die gingen dus verloren”, klinkt het bij Slechtvalken Zuid-West-Vlaanderen.

Heftige Jara

Het nieuwe wijfje kreeg van de Kortrijkzanen de naam Jara wat heel toepasselijk ‘heftige’ betekent in het Slavisch. Vorig jaar was ze nog te jong om aan een gezin te beginnen met Cor. “Maar daar zou komend voorjaar wel eens verandering in kunnen komen”, aldus Yves De Bosscher van Slechtvalken Zuid-West-Vlaanderen. “Het koppel brengt de winter door in hun nestbak en ze zien er goed uit. Wat de leeftijd van Jara betreft is het kantje boord. Maar de kans bestaat wel want tegen begin volgend jaar is ze in haar derde jaar en kan ze zich voortplanten. Ze is trouwens kerngezond. Cor is bovendien een jaartje ouder, dus die is zeker geslachtsrijp. Tegen februari moeten we ze al zien baltsen, tegen maart kunnen we dan hopen op eieren. Een nest van twee, drie of vier eieren is normaal voor slechtvalken”, besluit Yves.

Wil jij het wel en wee van Jara en Cor op de voet volgen? Dat via de Facebookpagina van Slechtvalken Zuid-West-Vlaanderen. (Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier