Bewonersplatform van Sint-Jan Wingene blaast Dooperbier nieuw leven in

Op de foto v.l.n.r.: Erik De Craemer, Martin Duyck, Luc Vandaele, Eddy Vandevyvere, Rudi Snauwaert, Kristel de Smet, Ann Martens, Els en Dominique Vandendriessche, Gerdi Lambert en Trui Vanhauwaert. © (foto KDV)
Redactie KW

Het Bewonersplatform van Sint-Jan wil niet dat het ‘Dooper’-bier verdwijnt. Ze organiseerden een kaarting ten voordele van het geliefde streekbiertje, dat in 2012 dankzij oud-bestuurslid Eddy Vandevyvere is ontstaan.

“Voor mij nen Dooper!” Als het van het Bewonersplatform van Sint-Jan in Wingene afhangt, hoort men binnenkort deze bestelling weer vaker. De Dooper ontstond in 2012 dankzij Eddy Vandevyvere, toenmalig bestuurslid van het Bewonersplatform. Als geboren en getogen inwoner van Sint-Jan is Eddy met feestcomité De Deurezetters ook nu nog steeds sterk begaan met het sociale leven in het dorp.

Eigen vlag, eigen logo, eigen bier

Het Bewonersplatform is Eddy altijd hard blijven steunen in de ontwikkeling van het Dooperbier, dat in eerste instantie enkel bij speciale gelegenheden verkrijgbaar was om de eigen identiteit van het Wingense dorp Sint-Jan in de verf te zetten.

Er was reeds een eigen vlag en een eigen logo, maar met de blonde en bruine Dooper kwam er ook een culinaire aanvulling.

Sinds het ontstaan van het Bewonersplatform vonden trouwens ook heel wat nieuwe sociale initiatieven plaats in Sint-Jan, zoals een opwaardering van Sint-Jan-Kermis, wandeltochten in de streek en concerten in de kerk.

Doorheen de voorbije jaren werd ‘Nen Dooper’ een begrip in Sint-Jan en ver daarbuiten. Toen Eddy Vandevyvere aangaf dat het verder ontwikkelen en op de markt brengen van het biertje toch heel wat werk en financiële middelen vraagt, sprong het huidige bestuur van het Bewonersplatform meteen op de kar om het biertje niet verloren te laten gaan.

Financiële middelen inzamelen

Afgelopen vrijdag vond alvast een gezellige kaarting, met uiteraard Doopers als beloning, plaats in het Sint-Kristoffelzaaltje nabij de kerk van Sint-Jan. De kaarting is bedoeld om wat extra financiële middelen in te zamelen om het voortbestaan van het bier te garanderen.

“In eerste instantie willen we er alles aan doen opdat het bier niet verdwijnt. Gaandeweg willen we ook onderzoeken of we het bier op meer plaatsen en activiteiten beschikbaar kunnen stellen, ook buiten Sint-Jan“, getuigt bestuurslid Erik De Craemer enthousiast.

De concrete plannen volgen nog, want het Bewonersplatform wil eerst samen met Eddy bekijken wat mogelijk en haalbaar is op zowel korte als lange termijn. Het Bewonersplatform hoopt ook op verdere steun vanuit het gemeentebestuur om het lekkere streekbiertje te behouden.

Volwaardig streekproduct

De voorbije jaren werd er gesleuteld aan de kwaliteit van het brouwsel, waardoor de Dooper echt wel als een volwaardig Wingens streekproduct mag beschouwd worden iets waar de bewoners van Sint-Jan en bij uitbreiding heel Wingene bijzonder fier op zijn. (KDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier