Bewoners WZC Manoir Fleuri hand in hand met familie dankzij belevingsbox

De babbelbox werd omgebouwd tot een heuse belevingsbox. © CB
Redactie KW

In het woonzorgcentrum Manoir Fleuri in de Dronckaertstraat zorgt een vindingrijke aanpassing van de babbelbox voor een wereld van verschil voor de rusthuisbewoners. Na maanden lockdown kunnen ze eindelijk eens hand in hand zitten met een geliefd familielid.

Sinds 18 mei mogen de bewoners van woonzorgcentra één keer per week bezoek ontvangen in een afgesloten ruimte. Maar omdat kussen of knuffelen nog niet kan, ging men in WZC Manoir Fleuri op zoek naar een creatieve oplossing om dat gemis aan fysiek contact op te vangen. De babbelbox werd omgebouwd tot een heuse belevingsbox. Eventjes liefdevol elkaars handen vastnemen kan dankzij twee handschoenen die doorheen twee gaten in de scheidingswand van de box steken.

Het rusthuis bleef tot nu toe gevrijwaard van het coronavirus, dat wezen ook de testen voor de 50 bewoners en 32 medewerkers uit. “Nog voor de lockdown van 12 maart namen we veel strengere maatregelen dan geadviseerd door Zorg en Gezondheid. Door een goede teamwerking en een vleugje geluk bleven we covid-19-negatief”, weet hoofdverpleegkundige Jozefien Debrabandere.

Zintuigen prikkelen

Hierdoor heeft het woonzorgcentrum de mogelijkheid en tijd om extra in te zetten op het optimaliseren van sociaal contact en om in te spelen op de noden van zijn bewoners. “Sinds het begin van de lockdown was er steeds mogelijkheid tot telefoon- en skypegesprekken, terrasgesprekken en de standaard babbelbox”, vertelt directrice Sylvie Delannoy.

“Eerst stond er een tent aan de voordeur, voorzien van een walkietalkie. Toen die kapotwaaide, plaatsten we binnen een houten box. Daar kunnen bezoeker en bewoner elkaar van achter plexiglas zien en spreken in een mooi afgesloten ruimte. Maar we wilden graag een concept waarbij fysiek contact toch mogelijk was. Met enige creativiteit en met de hulp van ons klusteam hebben we de babbelbox omgevormd tot een belevingsbox. Je kan er een familielid op een veilige manier voelen en aanraken. Ook voor onze bewoners met dementie is dat erg belangrijk. Het blijven prikkelen van hun zintuigen is van groot belang. De belevingsbox past dan ook volledig in onze bewonersgerichte visie”, aldus de directrice.

(CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier