Bewoners wzc De Boomgaard krijgen zondag coronavaccin: “Slechts één bewoner twijfelt nog”

Woonzorgcentrum De Boomgaard is op zondag 10 januari een van de eerste woonzorgcentra in de regio dat zijn bewoners kan vaccineren. Zo ziet het ernaar uit dat het Langemarkse rusthuis de coronacrisis zal overleven zonder één besmetting.

Directeur Matthias Vanderhauwaert en zorgcoach Dimitri Verschoore.© TOGH
Directeur Matthias Vanderhauwaert en zorgcoach Dimitri Verschoore.© TOGH

Directeur Matthias Vanderhauwaert zegt niet te weten waarom zijn woonzorgcentrum in de pilootfase van de vaccinatiecampagne is terechtgekomen. “We hebben wel zeer snel besteld en ons flexibel opgesteld wat de vaccinatiedatum betreft. Dat we op zondag kunnen vaccineren is een bepalende factor is geweest”, denkt Matthias. “De ziekenhuizen leveren deze week elke dag bij één woonzorgcentrum en ik denk dat ze niet zo gemakkelijk rusthuizen waarbij dat op zondag kon.”

Opvallend: in De Boomgaard is er gedurende de hele coronacrisis geen enkele besmetting vastgesteld. “Wellicht is het een combinatie van preventie en geluk, maar de geluksfactor speelt een grote rol”, zegt Matthias. “Zowel onze bezoekers als ons personeel waren zeer gedisciplineerd, maar je weet nooit wat er binnenkomt. Het was een lastige periode, maar op zich hebben we er niet zoveel last van gehad. We hebben binnenshuis niet tegen het virus moeten vechten, in tegenstelling tot heel wat andere wzc’s.”

Voorbereidingen

Zaterdagavond of ten laatste zondag worden tachtig vaccins geleverd. Zo goed als alle bewoners tekenden in. “Deze week was er nog één bewoner die twijfelde”, zegt Matthias. “Wellicht zal die op het laatste moment beslissen. Wat medewerkers betreft zitten we toch aan 85 procent dat zich zal laten vaccineren. Op zich is dat een succes. Er waren heel veel vragen en het was niet eenvoudig om iedereen hierin mee te krijgen. De mensen die zich niet laten vaccineren, hebben daar ook een goeie reden voor. Er werken hier bijvoorbeeld nogal wat jongedames en wat zwangerschappen betreft is er toch wat terughoudendheid. Dat moeten we respecteren.”

“Gelukkig hebben we binnenshuis niet tegen het virus moeten vechten”

Inmiddels zijn alle voorbereidingen getroffen. Het is duidelijk dat ze er bij De Boomgaard helemaal klaar voor zijn. “Dokter Vermeersch coördineert alles en dan zijn er nog drie verpleegkundigen die samen met de dokter zullen vaccineren. Wij starten in principe om 8 uur en hopen tegen 11 uur te kunnen afronden. Er is ook wel een techniek om alles te doen. We zullen het nog moeten leren. Op papier weten we hoe het moet, maar we zullen onze tijd nemen om het goed te doen. Er komen geen verpleegkundigen van AZ Delta mee naar het wzc. Goed, ik denk wel dat we voldoende competentie in huis hebben om het allemaal zelf te doen. We zijn er klaar voor. Zondag zullen we wel alle bezoek een dag opschorten om ons in alle rust te kunnen toespitsen op het vaccineren.”

Geen versoepeling

Bewoners en familieleden mogen echter nog niet meteen versoepelingen in de bezoekregeling verwachten. “Dat is een grote misvatting”, zegt Matthias. “Het vaccin beschermt enkel tegen de ziektesymptomen, maar niet tegen een verdere verspreiding van het virus. Als je gevaccineerd bent kun je nog altijd drager zijn van het virus. Het agentschap heeft aangekondigd dat ze geen versoepelingen zullen doen zolang die vaccinatiegraad over de ganse bevolking niet gehaald wordt. Het zou dus nog een tijdje kunnen duren voordat het bezoek weer normaal kan verlopen. We hopen dat het snel weer kan, want het is niet evident om afgesloten te zijn van de wereld.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.