Bewoners woonwijk Kruisabele in verzet tegen komst windmolen

Richard Balyu aan het woord met rechts Franky Demon.© Davy Coghe
Richard Balyu aan het woord met rechts Franky Demon.© Davy Coghe
Redactie KW

Een groep bewoners van het Brugse gehucht Kruisabele, halfweg tussen Sint-Jozef en Dudzele, hield deze morgen een protestactie tegen de mogelijke komst van een windmolen van wel tweehonderd meter hoog. Ze kregen alvast de steun van politici Franky Demon en Jasper Pillen.

Na eerder protest tegen windmolens in Zuienkerke en recent ook nog in Beernem en Oostkamp, gaan nu ook de bewoners van Kruisabele in het verzet. Het gehucht bevindt zich tussen Sint-Jozef en Dudzele. Het protest is gericht tegen de aanvraag van energiebedrijf Luminus voor het plaatsen van een windturbine op de gronden van CBR/Interbeton langs de L. Coiseaukaai, net binnen het havengebied.

Dichter en hoger

Nochtans staat er al een hele reeks windmolens in de omgeving. De buurtbewoners zijn intussen vertrouwd met het gegeven, maar de aanvraag voor een extra windmolen is voor de bewoners de druppel die de emmer doet overlopen. “Niet alleen zou deze windmolen een pak dichter komen te staan dan de huidige reeks molens, hij zou ook nog eens veel hoger zijn”, zegt Richard Baluy namens de buurtbewoners. Hij kwam 22 jaar geleden in de wijk wonen. “ Het gaat om een molen met een hoogste punt van maar liefst 200 meter. De huidige zijn 120 meter hoog.”

“Zo’n mastodont zou op zo’n 350 meter van de woonwijk komen te liggen. De dichtste woning zou zich slechts op 150 meter van de windturbine bevinden. Dat is op kortere afstand dan de hoogte van de molen… Naast de visuele hinder vrezen we ook lawaaihinder, het fameuze geluid bij het draaien van die enorme wieken. Dan hebben we het nog niet over de verdere waardevermindering van onze woningen. Er staan momenteel al meer dan 20 molens in ons zichtveld waarvoor de bevolking destijds nooit werd bevraagd. De maat is dus meer dan vol!”

Leefbaarheid in het gedrang

De actievoerders gingen met een petitie rond en verzamelden meer dan 200 handtekeningen tegen de komst van de molen. Ze overhandigde de petities aan schepen van Ruimtelijke Ordening en federaal volksvertegenwoordiger Franky Demon (CD&V). Die liet al vlug verstaan de bewoners te steunen in hun verzet. “ Als de stad Brugge zouden wij sowieso een negatief advies overmaken aan de Vlaamse overheid , die in dit dossier de vergunningsverlenende overheid is”, zei Demon. “Maar dit massale protest en de sterke argumentatie worden door onze diensten mee opgenomen in het advies en kunnen de zaak versterken. Het is voor ons heel duidelijk dat de komst van deze molen de leefbaarheid van de buurt in het gedrag brengt.”

Ook gemeenteraadslid en federaal volksvertegenwoordiger Jasper Pillen (Open VLD) tekende present op de protestactie. “Mijn partij Open VLD is zoals bekend voorstander van windmolens, maar bij de inplanting moet er rekening gehouden worden met de draagkracht voor de buurt. Dat is hier, zo dicht bij de bewoning, niet het geval. Ik steun dit protest dus volledig”, aldus Jasper Pillen. (PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten