Bewoners Wielant verwarmen kansarmen met zelfgebreide sjaals en mutsen

De verantwoordelijke van het project Potpourri, Tine De Leeuw (links vooraan), krijgt een mand met sjaals overhandigd van ergotherapeut Charlotte Devogelaere van wzc Wielant. Achteraan zien we trotse bewoners Maria Furniere (83, links) en Elisabeth Deprez (83, rechts) en in het midden ergotherapeut Carine Callewaert. Allen met een mooie, zelfgebreide sjaal.
Redactie KW

Het voorbije jaar werkten een aantal creatieve bewoners van het woon-zorgcentrum Wielant in de Schellebellestraat in Ingooigem aan projecten rond kansarmen via het breien van sjaals en mutsen. Maandag werd een deel hiervan geschonken aan het kansarmenproject Potpourri in Kortrijk dat zich richt naar kinderen tot 12 jaar.

Sinds het voorjaar konden er minder groepsactiviteiten georganiseerd worden in het Anzegemse woon-zorgcentrum waardoor de bewoners zich zinvol dienden bezig te houden op de kamer. Een tiental vrouwen stortten zich op het breien onder begeleiding van de twee ergotherapeuten die op zoek gingen naar zinvolle projecten om het breiwerk aan te doneren.

“Enerzijds was er het project van vzw Berrefonds dat de ambitie heeft om 2.500 zelfgemaakte sjaals tegen eind 2020 te verspreiden in heel Vlaanderen voor gezinnen die een kindje missen”, vertelt ergotherapeut Carine Callewaert (58). “Eén van onze bewoners ging een pak sjaals afgeven in een Veritas-winkel die het Berrefonds helpt bij het inzamelen van de sjaals. Een ander deel van onze mooie breiwerkjes gaat naar twee projecten voor mensen die leven in kansarmoede van de Sint-Michielsbeweging.”

Gevoel nuttig te zijn

“De sjaals gaan naar de kinderen van huiswerkklas ‘Vredesklas’ en naar gezinnen van de sociale winkel Potpourri”, doet projectverantwoordelijke Tine De Leeuw uit de doeken. “Binnenkort gaan we bij de kinderen langs voor Sinterklaas met chocolade, speelgoed èn een lekker warme sjaal. Onze vrijwilligers zijn vooral jongeren en zo maken we met deze actie de brug tussen jong en oud. We zijn het hele breiteam heel dankbaar!”

Ze breiden in totaal ruim 60 sjaals, mutsen en een aantal pulls“, vult ergotherapeut Charlotte Devogelaere (24) aan. “De wol kregen we van familieleden en van een fabrikant die ons een grote hoeveelheid wol schonk zodat we niets hebben moeten aankopen. De bewoners staan heel positief tegenover het initiatief en deden dit met veel plezier. Het gericht breien gaf hen een gevoel van nuttig te zijn en ze waren blij om te kunnen bijdragen aan het goede doel.”

De resterende sjaals en mutsen zijn tentoongesteld in ons wzc en kunnen door bezoekers en familie aangekocht worden. Ofwel aan de democratische prijs van 5 euro waarbij het breigoed vervolgens gedoneerd wordt aan Potpourri of voor eigen gebruik aan een iets hoger tarief. De inkomsten zullen gebruikt worden om activiteiten voor onze bewoners te bekostigen”, besluit Charlotte Devogelaere. (GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier