Bewoners Wakkense serviceflats willen niet naar Tielt, maar op eigen site vaccinatie

In Domein Kloosterhof (met uiterst rechts op de foto coördinator Veerle Holsbeke) zijn ze niet opgezet met de verplichting om alle bewoners in het vaccinatiecentrum van Tielt te laten inenten. (Foto TVW)©TOM VAN HOUTTE
In Domein Kloosterhof (met uiterst rechts op de foto coördinator Veerle Holsbeke) zijn ze niet opgezet met de verplichting om alle bewoners in het vaccinatiecentrum van Tielt te laten inenten. (Foto TVW)©TOM VAN HOUTTE
Tom Van Houtte

De bewoners van de 48 assistentiewoningen van Domein Kloosterhof in Wakken moeten in het vaccinatiecentrum in Tielt zien te geraken, terwijl hun collega’s uit Residentie Mandeldycke begin vorige week al ter plekke werden ingeënt. Hun serviceflats zijn namelijk fysiek aan het woon-zorgcentrum Samen verbonden. Coördinator Veerle Holsbeke is niet te spreken over die werkwijze.

Begin vorige week werden bewoners van het woon-zorgcentrum Samen in Wakken, net als de bewoners van Residentie Mandeldycke en alle personeel dat in het gebouw werkt gevaccineerd. Vierhonderd spuitjes in één dag. Voor een normaaldenkend mens is het hoogst verwonderlijk dat er niet enkele tientallen meer af konden voor de bewoners van Domein Kloosterhof luttele honderden meter verder.

Coördinator Veerle Holsbeke nam contact op met Zorg en Gezondheid met de vraag of ook Domein Kloosterhof een vaccinatiedag mag organiseren, maar kreeg niet het verhoopte antwoord. “Op papier zijn we evenzeer aan het woon-zorgcentrum Samen gelinkt. Slechts tien procent van onze bewoners, gemiddeld 83 jaar, kan op eigen houtje in Tielt geraken.”

Groter besmettingsrisico

Veerle wijst op de risico’s van die trip. “Redelijk wat bewoners vertonen tekenen van dementie en in zo’n grote vaccinatiezaal is de kans op besmetting vele malen groter dan in hun eigen flat. Nog zoiets: gaan ze op één en dezelfde dag ingeënt geraken? Daar vrezen we toch voor. En niet alle familieleden kunnen zich op een weekdag zomaar vrijmaken om hun ouders te brengen.”

Ingrid Pandelaere uit Waregem vindt het ‘stupide’ dat haar moeder Lizette Fourneau (85) Domein Kloosterhof moet verlaten voor haar inenting. “Het is me zeker niet te veel om haar naar Tielt te brengen, maar ik vind die vele verplaatsingen en extra contacten compleet overbodig. Bovendien vraag ik me af wie mijn moeder doorheen die vaccinatielijn zal begeleiden.”

In één adem stelt Ingrid ook dat er te veel gesold wordt met mensen die in een vorig leven de steunpilaren van onze maatschappij waren. “Vergeet niet dat al die bewoners drie weken na de eerste prik nog eens naar Tielt moeten. Men zou toch heel veel tijd, personeel en geld kunnen besparen door voor de meest logische oplossing te kiezen.”

Geen valse hoop geven

Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid, geeft aan dat alleen in het geval serviceflatbewoners fysiek echt niet in staat zijn om in het vaccinatiecentrum tien kilometer verderop te geraken er een beroep kan worden gedaan op een thuisverpleegkundige of huisarts om het vaccin te komen zetten. “In assistentiewoningen die deel uitmaken van een woon-zorgcentrum zijn er meer onderlinge contacten. Vandaar de keuze om hen mee in te enten met de rusthuisbewoners.”

Moonens geeft aan dat er een soepelere regeling zou gelden mochten er meer vaccins voorhanden zijn. “Aangezien hier niet snel verbetering in komt wil ik die mensen geen valse hoop geven: een eigen vaccinatiedag zit er niet meteen in.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier