https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Bewoners vechten nieuwe aanvraag windturbines aan: “We willen hier geen mastodonten”

De bewoners van de Vagevuurwijk dienen opnieuw massaal bezwaarschriften in tegen de mogelijke komst van drie windmolens.© WK
De bewoners van de Vagevuurwijk dienen opnieuw massaal bezwaarschriften in tegen de mogelijke komst van drie windmolens.© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Don Quichots beroemde gevecht verbleekt er stilaan bij: al voor de vierde keer op rij verenigen de bewoners van de Vagevuurwijk zich in het protest tegen de drie giga windturbines die Elicio, W-Kracht en Luminus vlakbij willen plaatsen. Er werden al 1.444 bezwaarschriften ingediend. Meer dan bij de vorige aanvraag van een jaar geleden dus. “Die mastodonten mogen hier geen voet aan de grond krijgen.”

De aanvraag van Elicio, W-Kracht en Luminus gaat over de bouw van één windturbine op het grondgebied Zuienkerke, vlak bij de Vagevuurwijk, en twee in Brugge, op bijna identiek dezelfde plaatsen waar tien jaar geleden, in december 2018 en vorig jaar ook een aanvraag voor werd gedaan. De drie turbines zouden tot aan de rotor 180 meter hoog worden, bij de hoogste wiekhoogte zelfs meer dan 230 meter. Eén daarvan zou bovendien op amper tweehonderdvijftig meter van de huizen in de Vagevuurwijk komen.

Geloof in goede afloop

“De vorige aanvragen werden telkens geweigerd door de provincie. Ook de gemeente Zuienkerke en stad Brugge adviseerden telkens negatief. Er werd nu echter zonder scrupules een exacte kopie van de vorige aanvraag ingediend, door exact dezelfde bedrijven. Dit nadat ze vorig jaar zelf de procedure onderbraken omwille van een foutje in de vergunningsaanvraag. Bijgevolg moesten wij als bewoners ook weer helemaal van nul herbeginnen met ons protest”, zegt Frank Bonneure uit de Vagevuurwijk.

Goed nieuws voor de bewoners is dat ook de nieuwe aanvraag zowel door Zuienkerke als door stad Brugge werd geweigerd. Ook werden er weer massaal bezwaarschriften ingediend. “Er zijn er ondertussen al meer dan zevenhonderd binnengebracht in Zuienkerke, en nog eens zoveel in Brugge. Dat zijn er een pak meer dan vorig jaar, we blijven dus geloven in een goede afloop. Die mastodonten mogen hier nooit voet aan de grond krijgen”, klinkt het.

Alain De Vlieghe, de burgemeester van Zuienkerke, drong eerder al aan op een duidelijk kader. “Dat windplan met afgebakende zones lijkt er nu eindelijk voor heel de provincie door te komen. Situaties zoals deze kunnen dan in de toekomst hopelijk vermeden worden”, klinkt het.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.