Bewoners van Torhouts woonzorgcentrum worden over een week gevaccineerd

De bewoners van het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus kunnen in principe over een week het vaccin tegen corona al krijgen.©Johan Sabbe
De bewoners van het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus kunnen in principe over een week het vaccin tegen corona al krijgen.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Het Torhoutse stadsbestuur kreeg zopas het heuglijke bericht van het Agentschap Zorg en Gezondheid dat de bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Augustinus bij de prille start van het nieuwe jaar het coronavaccin toegediend kunnen krijgen. In principe zal dat over een week gebeuren, met name op vrijdag 8 januari.

Het gaat om de vaccins van Pfizer en BioNtech. In eerste instantie krijgen enkel de bewoners van het rusthuis de vaccinprik. Dat gebeurt, zoals door de overheid bepaald, onder toezicht van het Brugse AZ Sint-Jan. Er worden 180 vaccins ter beschikking gesteld. Voor het vaccineren van de personeelsleden is het nog wachten op verdere richtlijnen.

Liefst 97% van de bewoners wil het vaccin

“Alleen mocht het rusthuis, dat nu coronavrij is, plots met een coviduitbraak te maken krijgen, zal het vaccineren toch nog uitgesteld worden”, zegt schepen van Ouderenzorg Joost Cuvelier. “De overheid wil namelijk vermijden dat symptomen van de ziekte verward worden met de eventuele bijwerkingen van het vaccin. Woonzorgcentra waar er zich in extremis een corona-uitbraak voordoet, moeten de vaccinatie bijgevolg uitstellen tot de verspreiding van het virus weer onder controle is.”

De vaccinatie is niet verplicht. “Een recente bevraging in het woonzorgcentrum heeft echter duidelijk gemaakt dat er een grote bereidheid tot vaccineren bestaat”, vervolgt de schepen. “Liefst 97 % van de bewoners wil het vaccin ontvangen.”

Coronacrisis heeft veel van bewoners en personeel gevergd

De senioren in de woonzorgcentra blijven een heel kwetsbare groep. Een besmetting leidt vaak tot een clusteruitbraak met bijkomende besmettingen, ook onder het personeel. Besmette bewoners worden dan snel geïsoleerd op een speciale zorgafdeling.

“De drie uitbraken die zich sinds het begin van de crisis hebben voorgedaan, hebben veel gevergd van zowel de bewoners als het personeel”, vult waarnemend directeur Willem Vermaut aan. “De strikte beperking van het bezoek, de mentale belasting en de verhoogde werkdruk hadden een zware impact. We hopen dat het vaccin de nodige bescherming biedt, waardoor de onaangename toestanden van de voorbije maanden vermeden kunnen worden. Sowieso zullen we nog een tijd heel alert moeten blijven, maar nu het vaccineren start, kunnen we stilaan dromen van een terugkeer naar de vroegere vertrouwde tijden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.