Bewoners van negen wijken in Tielt krijgen soep om vereenzaming tegen te gaan

‘Oe ist? Goed.’ Het is een kort gesprek dat West-Vlamingen heel vaak voeren. “Verder dan dat gaat het vaak niet”, aldus schepen Pascale Baert. Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem. Mensen die zich eenzaam voelen hebben vier keer meer kans om ongelukkig te zijn. Daar wil Stad Tielt iets aan doen met het initiatief ‘Soep met Babbeltjes’.

De soepmobiel houdt halt in negen wijken in Groot-Tielt. © SDT

Stad Tielt wil zijn steentje bijdragen in de strijd tegen vereenzaming. “Goede vrienden, relaties of vrijwilligerswerk zijn zaken waar mensen gelukkig van worden”, vertelt schepen Pascale Baert (Iedereen Tielt). “Daarnaast is ook de uitbouw van een sociaal netwerk van groot belang. Dat begint heel lokaal, namelijk door contacten te leggen met mensen die in je buurt wonen. West-Vlamingen vragen heel vaak aan elkaar ‘Oe ist?’ en meestal volgt dan het korte antwoord ‘goed’. Verder dan dat gaat het gesprek in de meeste gevallen niet. Uiteraard gaat het bij veel mensen soms eens minder goed of helemaal niet goed. De tijd nemen om echt met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren, is een kunst die we in deze gejaagde tijden verleerd hebben.

We moedigen de mensen wel aan om hun eigen kommetje mee te brengen. Op die manier proberen we ook milieubewust te zijn

“Daarom willen we met ons lokaal bestuur helpen om de mensen uit die vereenzaming te krijgen”, gaat Pascale Baert verder. “Tijdens de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid, van 1 tot 10 oktober, organiseren we Soep met Babbeltjes. Een soepmobiel maakt een tournee doorheen negen Tieltse wijken. Dankzij de nauwe samenwerking met verschillende spelers – Zorg Tielt, Logo, CAW, Familiezorg en CM – kunnen we alle mensen uit de betrokken wijken een gratis kommetje heerlijke tomatensoep aanbieden. We moedigen de mensen wel aan om hun eigen kommetje mee te brengen. Op die manier proberen we ook milieubewust te zijn. Mensen zullen de tijd krijgen om naar elkaar te luisteren en elkaar te steunen bij eventuele problemen.”

Praktisch

De soepmobiel houdt halt in de volgende wijken, telkens van 10 uur tot 12 uur: dinsdag 1 oktober in de Sint-Jozefsparochie (parking kerk), woensdag 2 oktober in Schuiferskapelle (plein tegenover buurtwinkel ‘t Een en ‘t Ander), donderdag 3 oktober in Aarsele (Sint-Martinuskerk), vrijdag 4 oktober aan de Watewy (achterkant van de Finse piste), zaterdag 5 oktober in de Wulfstraat (achterkant Finse piste), maandag 7 oktober op het dorpsplein in Kanegem, dinsdag 8 oktober op de Witte Kave (braakliggend terrein in de Julius Hostestraat), woensdag 9 oktober in de Europawijk (groenzone Gross Geraulaan) en tot slot donderdag 10 oktober aan ‘t Vijferhof in de Kortrijkstraat.

(SDT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.