Bewoners van Don Bosco zijn de hondendrollen strontbeu

Alweer een hondendrol tegen de haag van het gezin Ameel op de hoek van de Gerste- en de Roggestraat. De jonge Cilou Buffel wijst hem aan. Voorts van links naar rechts Dominique Hoorelbeke, haar man Raf Ameel, Patriek Buffel, Cian Buffel en Patrieks vrouw Maureen Bogaert. © foto JS
Johan Sabbe

Strontbeu zijn ze het, de bewoners van de zogenoemde Graanzolder op de wijk Don Bosco. Bijna dagelijks vinden ze hondenpoep op het trottoir, in hun voortuin of tegen de haag langs hun achtertuin. De drollen zijn afkomstig van de honden van passerende wandelaars die de wet aan hun laars lappen en het vertikken om de uitwerpselen in een zakje te deponeren dat ze verplicht bij dienen te hebben. Twee gezinnen – buren uit de Roggestraat en de Gerstestraat – binden de, euh, kat de bel aan. “Dit moet stoppen. We zijn het beu om andermans vuiligheid op te ruimen.”

De twee echtparen die met hun al vele maanden aanslepende ergernis naar buiten treden, zijn enerzijds Raf Ameel (64) en zijn vrouw Dominique Hoorelbeke (bijna 57) uit de Gerstestraat en anderzijds Patriek Buffel (58) en zijn vrouw Maureen Bogaert (57) uit de Roggestraat. Ze wonen vlak bij elkaar op de plaats waar de genoemde straten samenvloeien. Ook kleinzoon Cian Buffel (8) en kleindochter Cilou Buffel (5) weten maar al te goed dat tal van honden ongegeneerd hun (stoel)gang gaan bij het huis van opa Patriek en oma Maureen.

Daders niet uit de eigen buurt

Raf en Dominique hebben zelf ooit een hondje gehad: de jack russell Toby. “Die is 14 jaar geworden en we zagen dat beestje dolgraag”, aldus Dominique. “We hebben dus zeker niets tegen honden, totaal niet zelfs. Maar onze boosheid gaat over baasjes die geen respect hebben voor andere mensen en de drollen van hun dier niet opruimen, wat nochtans verplicht is. Het zijn niet de hondeneigenaars uit onze eigen buurt De Graanzolder die de overtreders zijn, maar wandelaars van elders die hier hun hond komen uitlaten. Sinds er een wandelpaadje aangelegd is vanaf de nieuwe verkaveling aan de Molenstraat is de situatie veel verslechterd. Al mogen we zeker niet iedereen over dezelfde kam scheren. Er zijn wandelaars die de hondenpoep netjes opruimen, in een zakje stoppen en wat verder in een afvalbakje deponeren.”

“Ik heb al geregeld mensen erop aangesproken als ze hun hond hier laten kakken en gewoon doorwandelen”, pikt Raf in. “Maar meestal word ik dan nog lelijk bekeken op de koop toe. Sommigen weigeren de boel zelfs op te ruimen en zijn niet onder de indruk als je zegt dat je de politie gaat bellen. Anderen ontkennen hun overtreding en reageren dat de kak niet van hen is. Waarop ik antwoord: uiteraard is die kak niet van jou, maar wél van je hond. Tja, de mensen zouden het verstand moeten hebben om de drollen op te ruimen, maar sommigen zijn blijkbaar liever lui dan moe. En dus mag ik dan voor de zoveelste keer zelf de schop bovenhalen om de achtergelaten briel op te scheppen en te verwijderen.”

Hondentoilet als oplossing

“We hebben ooit een vijftal bordjes geplaatst met de tekst Hier geen hondenpoep en een tekening van een hond die een drol laat vallen”, vult Maureen Bogaert aan. “Maar je gelooft nooit wat er gebeurde! De bordjes werden uit de grond getrokken en verdwenen spoorloos. Er bleef geen enkel over. Dat is je ronduit in je gezicht uitlachen. Ik weet wel dat het voor het stadsbestuur en de politie moeilijk is om controles uit te voeren, maar die zijn noodzakelijk.”

De aartsmoeilijke strijd tegen achtergelaten hondenpoep woedt al vele jaren. Zoals hier met vlaggetjes en rijmende slogans als onderdeel van een Torhoutse politieactie in 2006.
De aartsmoeilijke strijd tegen achtergelaten hondenpoep woedt al vele jaren. Zoals hier met vlaggetjes en rijmende slogans als onderdeel van een Torhoutse politieactie in 2006.© foto JS

“Hier wat verderop heeft de stad een bijenhotel gecreëerd”, zegt Raf. “Misschien kan er in dat perkje ook een hondentoilet gemaakt worden. Dat zou een mogelijke oplossing kunnen zijn. Al besef ik dat sommigen dan nog hun hond zullen laten begaan op plaatsen waar het niet mag zonder de drollen op te ruimen. We hopen dat de eigenaars van honden die in overtreding zijn, dankzij dit krantenartikel tot inkeer zullen komen en doorhebben dat ze een ander niet moeten opzadelen met een probleem dat ze zelf creëren en niet oplossen. We zijn dit met z’n allen heel erg beu.”

Straks krijgt iedereen flyer

Schepen van Leefmilieu Elsie Desmet neemt het probleem ernstig. “Achtergelaten hondenpoep is een grote ergernis voor iedereen die ermee geconfronteerd wordt”, reageert ze. “Dat is trouwens de reden waarom we ook deze vorm van sluikstorten meenemen in het coachingtraject waarbij we door OVAM worden begeleid. Zopas hebben we een flyer inzake hondenpoep opgemaakt, die per wijk verspreid zal worden. De mensen vinden er een kaartje op, waarop aangeduid staat waar er zich in de buurt hondentoiletten en vuilnisbakjes bevinden. We vermelden ook de juiste informatie. Niet iedereen weet blijkbaar dat wie met zijn hond op wandel is, altijd een zakje bij moet hebben om de eventuele poep op te ruimen. Dat zakje moet op verzoek van de politie zelfs getoond kunnen worden. Het baasje is verplicht de uitwerpselen onmiddellijk op te ruimen. Volle zakjes mogen in de stedelijke afvalbakjes gedeponeerd worden. We zullen de flyers zoals gezegd per wijk verdelen en starten daarmee begin juni. Tijdens het Feest in ‘t Groen op zondag 2 juni in de tuin de Brouckere krijgen de aanwezige baasjes naast de flyer ook een gratis hondenpoepzakjesdispenser.”

Momenteel boete van 75 euro

Vorig jaar heeft de gemeenteraad een boete van 75 euro goedgekeurd voor wie hondendrollen achterlaat zonder ze op te ruimen. Maar dat reglement doen naleven, is niet simpel, weet ook schepen Desmet. “Een boete uitschrijven, is inderdaad heel moeilijk, aangezien je de dader op heterdaad moet betrappen. We kunnen maar moeilijk overal camera’s plaatsen. En zelfs als we dat zouden kunnen, dienen we de daders dan nog op de beelden te identificeren. We zouden met andere woorden met gezichtsherkenning moeten werken, wat niet vanzelfsprekend is. Er werden al enkele boetes uitgeschreven, maar relatief weinig.”

“Als de dader altijd op dezelfde tijdstippen een bepaalde ronde met de hond wandelt, kan de politie een gerichte controle uitvoeren op het bezit van hondenpoepzakjes. Want zoals gezegd, is het voor de baasjes verplicht om zo’n zakje bij te hebben. Sowieso zijn we van plan om een nieuw GAS-reglement uit te werken voor de volledige politiezone. Op die manier kan het via een GAS-ambtenaar wellicht eenvoudiger worden om overtreders te straffen. Maar altijd zullen we hen op heterdaad moeten betrappen. We willen de boetes op sluikstorten, zwerfvuil en dus ook hondenpoep straks beduidend verhogen. Hoger dan de huidige 75 euro dus. We willen geen hondenpoep meer op de grond.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier