Bewoners Tuinwijk zien kelders onder water lopen na rioleringswerken

© GS
© GS
Redactie KW

Een nieuw rioleringsnet en het hoge grondwaterpeil bezorgen heel wat bewoners van de Tuinwijk in Ingelmunster kopzorgen. Kelders die al jaren droog bleven, lopen plots in. Schepen Jan Rosseel kreeg afgelopen weekend 48 telefoontjes. “Ik begrijp dat het niet leuk is, maar ook voor mij is dit een nieuw gegeven”, zegt hij.

Op Facebook regende het de voorbije week reacties van bewoners uit Ingelmunster. Plots leek het alsof iedereen uit de Tuinwijk water in de kelder had, terwijl dat vroeger niet het geval was. De ingrijpende rioleringswerken in de Meulebekestraat, Jan Breydelstraat, Acaciaplein en een stukje van de Schoolstraat waren volgens de getroffenen de oorzaak. En de gemeente was kop van Jut. “Vanaf vrijdag kwamen de meldingen binnen”, zegt schepen van Openbare Werken Jan Rosseel (De Brug/N-VA/Open VLD). “Ik kreeg 48 telefoontjes, onder meer van iemand die 18 keer belde in anderhalf uur tijd. Ook ik vind dit enorm jammer en ik begrijp dat het niet leuk is, maar ook voor mij is dit een nieuw gegeven. Toen er werken waren in de Oostrozebekestraat gebeurde het omgekeerde in de Warandestraat: mensen die daar vroeger water binnen kregen, hadden dankzij de vernieuwing geen overlast meer. Er komen ook meldingen binnen van ondergelopen kelders die niet in de buurt van de vernieuwde riolering liggen. ”

Nieuwe toevoer

Een van de getroffen is Cynthia Schoonjans (39) uit de Meulebekestraat. Zij zag donderdagmorgen voor het eerst een grote plas in de kelder. “Tijdens de werken werd er een nieuwe toevoer naar mijn huis geplaatst”, zegt ze. “Ik kreeg ook een nieuwe watermeter in de kelder. Het was bij die leiding dat het water uit de muur sijpelde. Donderdag en vrijdag heb ik tientallen liters water moeten opruimen.”

Bij haar buurvrouw twee huizen verder deed hetzelfde probleem zich voor. Daar waren werkmannen nu woensdag in de weer met de kelder waterdicht te maken. “De huizen in deze buurt zijn van de jaren vijftig en hadden nog stalen buizen voor het stadswater”, zegt zij. “Bij ons hebben ze dat nu veranderd naar buizen in pvc. Maar bij te veel regen loopt het water de kelder in langs het gat waar ze hebben geboord. We konden er sinds vorige week een drietal emmers per dag mee vullen.”

Vaak voorkomend probleem

Burgemeester Kurt Windels (De Brug/N-VA/Open VLD) verspreidde intussen een bericht om het probleem uit de doeken te doen. Hij verwees naar de gemeente Oudenburg, waar onlangs hetzelfde probleem optrad door wegenwerken. “Ik begrijp de frustraties”, zegt hij. “Heel vervelend, maar het is spijtig genoeg een probleem dat vaak voorkomt bij de vernieuwing van een riolering. De oude buizen waren niet waterdicht, zodat het grondwater er kon binnendringen. De nieuwe waterdichte buizen zorgen dat het grondwater een andere weg moet zoeken. Daar komt nog eens bij dat door de vele regenval ook de bodem verzadigd is.”

De werken werden uitgevoerd in opdracht van Aquafin en Fluvius. Schepen Jan Rosseel nam maandag contact op met de aannemers om uitleg te vragen. Hij liet intussen ook een brief versturen naar de inwoners. “Ze contacteren nu best hun brandverzekering. Het is belangrijk dat ze vermelden dat het water binnenkomt via de aansluitingen, door werken.”

Inwoners verantwoordelijk

Aquafin zelf legt de verantwoordelijkheid bij de inwoners: “Het is dan ook belangrijk om te allen tijde als een goede huisvader te zorgen voor een waterdichte kelder”, laten ze weten op hun website. Volgens Rosseel kan de kelder waterdicht worden gemaakt met het product Epoxy.

Bij Cynthia kwam zaterdagmorgen de Watergroep het probleem oplossen. “Ze waren hier al een half uur nadat ik had gebeld. Voorlopig lijkt het te helpen”, zegt ze. (GS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier