Bewoners Ter Linde in Gits getroffen door norovirus

Redactie KW

Het woonzorgcentrum Ter Linde werd deze week getroffen door het norovirus. Twee bewoners klagen over serieuze maag-en darmklachten. De directie nam inmiddels al verschillende maatregelen zodat het virus zich niet verder kan verspreiden.

Bij een bewoner van het woonzorgcentrum Ter Linde in Gits werd begin deze week bij een doktersbezoek het norovirus vastgesteld. Het norovirus, dat de maag en darmen aantast, komt vaak voor in drukke omgevingen. Symptomen zijn onder meer buikpijn, braken en diarree. Ondertussen liep ook een andere bewoner het virus al op. Andere bewoners van het woonzorgcentrum vertonen dan weer symptomen die gepaard gaan met het norovirus. “Het virus is vrij onschuldig, maar hier in het woonzorgcentrum leven mensen die tot een risicogroep behoren. De ouderen kunnen serieus verzwakt geraken. Voor ons is het dan ook heel belangrijk dat ook andere bewoners niet besmet geraken”, aldus Jan Saelens, directeur van Ter Linde. Het woonzorgcentrum bleef de voorbije dagen niet bij de pakken zitten en nam inmiddels al verschillende maatregelen.

Gezamenlijke activiteiten afgelast

De bewoners van de twee afdelingen waar het norovirus werd vastgesteld, in totaal achtenvijftig mensen, moeten tot het virus uit het woonzorgcentrum is geroeid op hun kamer blijven. “Ook de gemeenschappelijke toiletten en badkamers worden niet meer gebruikt”, vult de directeur aan. De gezamenlijke activiteiten die deze week gepland stonden werden reeds afgelast. Onder andere een bezoek van een groep schoolkinderen werd geannuleerd. Ook de cafetaria in het woonzorgcentrum blijft de komende dagen nog gesloten.

Ook maatregelen voor bezoekers

Ook de bezoekers aan het woonzorgcentrum dienen rekening te houden met de aanwezigheid van het norovirus. “Bij aankomst moeten de bezoekers deze week zich aanmelden bij een verpleegkundige. Bij het verlaten van de afdeling moet men ook de handen wassen en ontsmetten. Ondertussen volgt de poetsdienst van het woonzorgcentrum de procedure op die ingezet wordt bij het uitbreken van een dergelijk virus. Schepen van sociale zaken en welzijn Dimitri Carpentier (Allen 8830) is blij dat men in het woonzorgcentrum zo attent is. “In dergelijke gevallen is het beter voorkomen dan genezen. Het is dan ook goed dat er onmiddellijk ingrijpende maatregelen worden genomen.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier